Binnen een paar jaar beginnen je tieners uit te gaan. En dan is de kans groot dat ze niet bij plat water blijven plakken maar één of meerdere pinten pakken. En dat ze op één of andere manier met drugs in contact komen. Slik. Met deze tips van de experts rond pubers, alcohol en drugs slaap je vast een stuk beter.

Lagere school

Hanna Peeters, VAD (Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen): ‘Al lang voor ze beginnen uit te gaan, maak je aan je kinderen duidelijk wat de regels zijn rond alcohol en drugs. Op het einde van de lagere school heb je het best al over alcohol, en een paar jaar later over cannabis.

Naarmate je kind ouder wordt, zullen die regels echte afspraken worden, en kun je meer overleggen met je tieners. Maar ingrijpen doe je dus eigenlijk al vóór ze gebruiken. Niet van: Oei, mijn dochter komt dronken thuis, nu moet ik regels gaan stellen.’

LEES OOK > Het tienerbrein maakt het ouders knap lastig: ‘Probeer een sparringpartner te zijn in plaats van een dirigent’

Open kaart

Volgens de wet mogen tieners vanaf zestien jaar bier en wijn drinken. Toch is het beter om dat eerste glas uit te stellen tot ze achttien jaar zijn. Alcohol heeft nu eenmaal een negatieve invloed op de hersenontwikkeling, en die is dan nog volop bezig.

Hoe vroeger ze ermee beginnen, hoe groter de kans op latere problemen. Leer je kinderen dat alcohol er niet bij hoeft te horen. De gezondste keuze is uiteindelijk om niet te drinken.

Tom Evenepoel, De Druglijn: ‘Speel gerust open kaart en vertel dat ook jij soms moeilijk aan verleidingen kunt weerstaan. Je kroost ziet je genieten van een glas wijn, dus je kunt niet ontkennen dat alcohol een aangename kant heeft. Geef dat gerust toe, maar praat ook over de risico’s, zónder horrorverhalen boven te halen.

Luister naar de mening van je pubers, maar neem zelf een duidelijk standpunt in. Hoe concreter, hoe beter. Stel heel heldere grenzen: als je op die fuif alcohol drinkt, hou het dan bij één pintje.’

Zorgzame buffer

Net zoals bij alcohol praat je met je tieners over de risico’s die vasthangen aan drugs vóór ze er effectief mee in aanraking komen. Voorkomen is beter dan afkicken.

Tom Evenepoel: ‘Of je tiener gaat experimenteren met drugs, hangt van oneindig veel factoren af. Toch kun je als ouder wat buffers inbouwen. Eigenlijk is een zorgzame, gezonde omgeving de beste vorm van preventie.

Opvoedkundige klassiekers als betrokkenheid en open communicatie klinken wat soft, maar blijven superbelangrijk. Ook als het om drugs gaat. Toon interesse in je tieners en hun leefwereld, maar ga zeker niet stiekem in hun spullen snuisteren. Door open met elkaar te praten, kom je al ver.’

LEES OOK > De eerste trek, de eerste slok: wat doe je tegen roken of drinken bij je tiener?

Meer info over pubers, alcohol en drugs vind je bij De Druglijn. Je kunt De Druglijn anoniem contacteren voor advies. Voor informatie over roken en dampen kun je terecht bij het Vlaamse Instituut Gezond Leven.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/05/2022, laatste update op: 20/04/2023

Tags: