Rapportentijd! Zeker als je fiere mama of papa bent, is de verleiding groot een foto te nemen van het uitstekende rapport en de cijfers de wereld in te sturen. Maar is her wel een goed idee om een rapport te delen op Facebook? Stel jezelf deze vier vragen om tot het antwoord te komen:
1) Gaat mijn kind akkoord dat het rapport op Facebook komt?
Betrek je kind bij het delen van de cijfers op Facebook. Vindt hij dat oké of niet? Als je kind de impact van Facebook niet kan inschatten, vraag je dan af of het wel aan jou is om dat te beslissen.
2) Focus ik op meer dan punten alleen?
Punten zijn een aanwijzing van een leerproces, maar tonen niet alle talenten en vaardigheden van kinderen. Zijn de punten niet zo schitterend maar de inzet wel: besteed daar dan ook aandacht aan.
3) Behandel ik alle rapporten (goed en ‘slecht’) hetzelfde?
Als je enkel de goede rapporten van je kinderen deelt en de slechte niet, dan is dat een dubbele afwijzing voor het kind met het slechte rapport. Als je het niet zou delen als het slecht is, waarom dan wel als het goed is?
LEES OOK > 6 dingen die je beter niet doet als je kind met slechte cijfers thuiskomt
4) Waarom doe ik dat eigenlijk?
Uit trots (‘goede punten’) of om druk te zetten, zodat het kind extra hard zal werken om de schaamte voor te zijn? Dat eerste is nog tof, maar dat tweede werkt niet, of averechts.
Wat kan je wel delen?
Een algemeen cijfer (zoals het totaal), hoe fier je bent op de inspanningen én de resultaten, … jouw gevoel, jouw persoonlijke beleving: dat is het eerlijkste om te delen in plaats van een foto van het rapport. Het internet vergeet niet (of toch maar zeer moeilijk): jaren later kunnen deze foto’s nog opduiken!
Is je kind al wat ouder en deelt hij/zij zelf het rapport, bekijk dan goed de privacyinstellingen (voor wie is het zichtbaar), is de naam ook zichtbaar op de foto, en leg je kind de eventuele gevolgen uit.
LEES OOK > Sharenting: wat deel ik over mijn kindje op sociale media?
Wat als je zelf niks kent van sociale media?
Ben je zelf niet thuis in sociale media en online privacy of wil je weten hoe andere ouders ermee om gaan, surf dan naar veiligonline.be. Daar kan je filmpjes bekijken en tips opsteken van andere ouders en experts. Handig!
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 28/06/2017, laatste update op: 06/07/2022Tags: rapport, slecht rapport, sociale media