Tieners en sociale media, het is een moeilijke evenwichtsoefening. ‘Sociale media hebben al veel taboes doorbroken’, weet Jitske Van de Veire. ‘Jongeren kunnen online mensen volgen naar wie ze opkijken of die hetzelfde meemaken als zij.’ Maar die online wereld kan je ook meedogenloos onderuit halen als je er niet bewust mee omgaat.

Jitske beseft maar al te goed hoeveel invloed ze uitoefent met wat ze post op Instagram. Een aantal jaren geleden begon ze bewust tegen de grenzen van de sociale media te schoppen, met ietwat blotere foto’s, en heel open posts over haar onzekerheden en haar geaardheid. En daar zijn heel wat jonge mensen haar ontzettend dankbaar voor.

Dit zijn haar 3 tips voor tieners om sociale media positief te gebruiken.

1. Creëer je eigen bubbel op sociale media

Volg je vrienden, mensen met wie je kan babbelen, die je inspirerend vindt en die jou gelukkig maken. Het is trouwens oké om via sociale media nieuwe mensen te leren kennen. Er zijn mensen die ik via Instagram heb leren kennen en die nu mijn beste vrienden zijn.

En als je je niet comfortabel voelt met het feit dat iedereen dingen van jou kan zien, zet je account dan privé.

LEES OOK > Jitske Van de Veire: ‘Ik heb me jarenlang geschaamd voor mijn lichaam’

2. Scherm jezelf af van invloeden waar je ongelukkig van wordt

Maakt het jou onzeker om naar al die perfecte TikTok-meisjes te kijken? Stop er dan mee. Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, ik snap dat je mee wil zijn en niets wil missen. Maar echt waar, het maakt een groot verschil als je een online bubbel maakt waarin je alleen maar naar foto’s en filmpjes kijkt die je oprecht gelukkig maken.

Als jij blij wordt door naar kattenfilmpjes te kijken, doe dat dan. En als je het moeilijk hebt, klop dan aan bij online organisaties die je kunnen helpen.

LEES OOK > Sociale media zijn als een wafel met slagroom

3. Besef dat sociale media niet altijd een juist beeld van de realiteit geven

Mijn leven is ook niet zo spannend als het lijkt op Instagram. Het is een feit dat mensen alleen of vooral over hun goeie momenten posten.

Ik probeer wel open te zijn over mentale gezondheid en te praten over de momenten dat ik niet goed in mijn vel zit. Maar als ik me echt slecht voel, heb ik geen zin om iets te posten. En al zeker geen foto van mijn poep vol cellulitis.

Ik wil maar zeggen: het is heel normaal dat je je niet altijd oké voelt. Slechte dagen mogen er zijn, maar ze gaan altijd weer voorbij. Echt waar, hoe hard je ook vastzit of twijfelt: onthoud dat er betere dagen komen.

Dit artikel komt uit nummer 85 van ons magazine BOTsing, bedoeld voor ouders van tieners tussen 12 en 17 jaar. Word lid van de Gezinsbond en ontvang BOTSING gratis.

Gepubliceerd op: 31/07/2020

Tags: