Wie zwanger is, wordt door andere mama’s gegarandeerd getrakteerd op gedetailleerde bevallingsverhalen. Besluit: élke geboorte is anders. Onmogelijk dus om je op élke situatie voor te bereiden? Niet helemaal. Door tijdens je zwangerschap een geboorteplan op te stellen denk je op voorhand alvast na over keuzes die je (misschien) moet maken. Zo sta je steviger in je schoenen als het uiteindelijk zover is.

Wat is een geboorteplan?

In een geboorteplan bundel je al jouw wensen rond de bevalling. Want waar jij je prettig bij voelt, is natuurlijk heel persoonlijk. Door je voorkeuren op voorhand overzichtelijk op te lijsten en te bespreken met je partner en de zorgverleners die je gaan begeleiden, krijgen zij handvatten mee om je zo goed mogelijk te begeleiden. Zodra zij weten wat je belangrijk vindt, kunnen ze daar rekening mee houden.

Let wel, zo’n geboorteplan is natuurlijk geen eisenpakket waarmee je een droombevalling afdwingt. Niks in het plan staat vast, want niks is zo onvoorspelbaar als een bevalling. Je kan zelf van gedachten veranderen of er kan dringende medische hulp nodig zijn voor jou of je kindje. Dan is het soms niet mogelijk om al je wensen in te willigen en moet er worden afgeweken van het geboorteplan.

LEES OOK > Zwanger? Ga eens aankloppen bij de vroedvrouw!

Klaar voor het onvoorspelbare

Als een bevalling zo onvoorspelbaar is, heeft een geboorteplan dan wel zin? Ja, zeker! Omdat je op voorhand hebt nagedacht over verschillende scenario’s en omdat iedereen om je heen weet wat je belangrijk vindt, heb je tijdens de bevalling veel meer het gevoel dat je toch nog grip hebt op de situatie. Zelfs op momenten dat je niet goed kunt vertellen wat je wil. Want als je dan wordt overrompeld door vragen neem je in alle chaos misschien een beslissing waar je later spijt van krijgt.

Volgens plan

Hoe dikker de buik wordt, hoe meer ook de angst voor de bevalling opduikt. Ik heb er last van met de grote L. Bij ons eerste kindje liep alles zo mis, en bij ons dochtertje beviel ik ongeveer op een half uur. Iedereen is daar jaloers op, maar mijn nieuwe vroedvrouw noemt het een ‘stortgeboorte’ en ‘niks om jaloers op te zijn’. Deze keer wil ik alleszins beter voorbereid zijn. Hoewel het eigenlijk niks voor mij is, schrijf ik een geboorteplan. Ik trek er schoorvoetend mee naar de vroedvrouw in het ziekenhuis, hevig hopend dat ze me geen aansteller vindt. Veel ‘wensen’ heb ik niet: een natuurlijke bevalling, meer mogen bewegen, me helpen geloven dat het goed komt en tips geven om de pijn op te vangen. De vroedvrouw kan zich volledig vinden in wat er staat. Oef! De bevalling zelf verloopt verrassend volgens plan. Mijn man en de vroedvrouw vinden een perfect evenwicht tussen mij voldoende ondersteunen en toch ook met rust laten. Uiteindelijk lukt het om te bevallen zonder pijnbestrijding. Een klein wezentje komt de wereld in geglibberd! Ik ben ongelofelijk opgelucht en blij. – LIEVE

Enkele cruciale vragen

Voor je zelfvertrouwen is het dus een goed idee om op voorhand een aantal cruciale vragen te overlopen. De klassiekers uiteraard, zoals: waar wil je bevallen, wie moet er rond je bed staan en hoe vang je weeën op?

Maar denk ook eens na over volgende zaken. Hoe wil je dat de zorgverleners met je omgaan tijdens de bevalling? Hoor je graag alle details van wat er gebeurt of maakt dat jou juist ongerust? Wat verwacht je van je partner of van de persoon die bij je is? Wil je pas pijnbestrijding wanneer jij er zelf om vraagt of heb je liever dat het wordt aangeboden? Wil je de baby meteen op je blote borst? Of bij je partner als dat bij jou niet kan? Blijft je partner bij jou of bij de baby als je kindje wordt weggehaald voor een onderzoek?

LEES OOK > Het is zover! Denk ik… Hoe weet je of je bevalling begonnen is?

Prints in je koffertje

Bespreek je antwoorden niet alleen met je partner, maar ook met je vroedvrouw, gynaecoloog en/of verloskundige. Samen bekijk je dan of alle wensen haalbaar zijn en gaan jullie eventueel op zoek naar alternatieven.

Zodra je geboorteplan op punt staat, maak je best een aantal prints die je in je koffertje stopt. Want de inkt in je printer is gegarandeerd leeg op het moment dat je met weeën en je koffer naast je laptop staat.

Tip: Op de website van @lecoeuramareebasse vind je meer info over de B.R.A.I.N.S-methode, zoals dit handige ezelsbruggetje.

Dit artikel verscheen in oktober 2019 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 02/01/2020, laatste update op: 06/06/2023

Tags: