Het proces tegen de pubers van vandaag loopt al een tijd. Ze worden verdacht van absolute luiheid. Zouden vreselijk verwend zijn. Respectloos, ongeïnteresseerd en alleen maar met hun smartphone in de weer. Wij weten wel beter. Dit klopt voor geen meter. We nemen een straf team van topadvocaten onder de arm om met vuur onze tieners te verdedigen. In dit artikel aanklacht 3: pubers zijn verwend en willen nergens nog moeite voor doen.

De advocaten

  • Pedro De Bruyckere: pedagoog en docent aan de Arteveldehogeschool in Gent en auteur van verschillende boeken over onderwijs en opvoeding.
  • Eva Vereecke: directeur van De Ambrassade, de organisatie die jeugd, jeugdwerk, jeugdinformatie én jeugdbeleid op de kaart zet.
  • Joy De Pau: jeugdwerker, stadsmedewerker van OverKop Gent.
  • Jolien Van Hauwermeiren: leerkracht wiskunde en muziek in de eerste en tweede graad secundair onderwijs.
  • Dirk De Wachter: psychiater, psychotherapeut en auteur van verschillende bestsellers.

Aanklacht 3: Pubers zijn verwend en willen nergens nog moeite voor doen

Dirk De Wachter: Onze pubers verwend? En wij dan? Wij lopen ons te pletter om niks te missen, we draven en rijden van hot naar her: van huis naar buitenhuis en terug, van bubbelbad naar wellnesscenter, van amusementspark naar bed and breakfast, van dure attracties naar georganiseerde plasticpret.

Jolien Van Hauwermeiren: Als het over schoolwerk gaat, vind ik het eerlijk gezegd moeilijk om onze tieners hierin te verdedigen. Want op dat vlak zit ik toch met wat ergernis: alle leerstof moet vandaag echt héél duidelijk uitgeschreven worden. Er worden enorm hoge eisen gesteld aan leerkrachten, soms lijkt het alsof we alles moeten voorkauwen.

Misschien omdat online de informatie kant en klaar aangeboden wordt? Het zou best kunnen dat tieners het daardoor niet meer gewoon zijn om er zelf veel moeite voor te doen.

Hoewel, nu ik erover nadenk, het zijn eigenlijk altijd de ouders die zulke eisen stellen… dus in se kunnen we dit de tieners niet verwijten.

LEES OOK > De overstap naar het middelbaar: niet te onderschatten

‘Pubers worden erg angstig opgevoed’

Joy De Pau: Er is een groot verschil tussen verwennen en pamperen. En dat laatste is wat ik bij heel wat jongeren opmerk: ze worden, onder het mom van verantwoordelijkheid en zorg, erg angstig opgevoed.

Wanneer je vroeger als animator werkte op een speelplein, zag of hoorde je de ouders maar af en toe. Vandaag bezorgen vaders en moeders je een waslijst met verwachtingen en regels waar je rekening moet mee houden.

Eva Vereecke: Er zijn inderdaad tieners die gepamperd worden, maar denk ook eens aan al die anderen. De ellende waar vooral jongeren in steden mee te maken krijgen, valt niet te onderschatten: discriminatie, armoede, leerachterstand, geen aansluiting vinden binnen de arbeidsmarkt of het onderwijs…

Corona heeft er niet alleen voor gezorgd dat alle jongeren kwetsbaar werden, maar ook dat de kwetsbaren nog kwetsbaarder werden. De bijzondere jeugdinstellingen zitten vol en de suïcidecijfers bij jongeren liggen enorm hoog.

In vergelijking met vroeger is de wereld een pak complexer, drukker en enger. Al die berichten over klimaat, oorlogen, corona en aanslagen: je zou van minder angstig worden.

Daarnaast is de wereld veel harder geworden. Onze jongeren ervaren bijvoorbeeld heel wat online haat op sociale media. Dat is voor iedereen heftig, maar zeker voor jongeren die volop in hun identiteitsontwikkeling zitten. Daar maak ik me dan ook veel zorgen over.

LEES OOK > Praten over mentale problemen werkt: het verhaal van Melanie (21)

De andere aanklachten uit het puberproces ontdek je hier.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/11/2021, laatste update op: 05/06/2023

Tags: ,