Lieve Jutta,

Leven zonder rem

Wat hou ik van je je-m’en-foutisme. Je bent het soort peuter dat volop inzet op ontdekken. Je leeft al 16 maanden voluit en kent soms geen rem.

Een greep uit je ‘streken’ van de voorbije weken: je at zand en ging op een onbewaakt moment lopen uit onze tuin. Als de deur ook maar een nanoseconde te lang openstaat, klim je steevast de trap op.

En in de bloemenwinkel zette je ineens de muziekinstallatie uit, alsof je dacht: ‘Zo, genoeg muziek gehoord voor vandaag!’

LEES OOK > Samen spelen met je peuter met aandacht voor zelfzorg? Het kan!

Ravotten

Op heel wat vlakken wordt het stilaan makkelijker: je slaapt vaker door en je verstaat ons bijzonder goed. Toch vind ik het best een topsport om je altijd en overal te volgen.

Je bent namelijk ontzettend snel en geeft ons soms geen schijn van kans. Hoe je dan achteromkijkt en geniepig glimlacht… Ach, wat hou ik van je ondeugendheid en je gretigheid.

‘Je mag met momenten het allergrootste en stoerste boefje zijn, toch zoek je ons regelmatig op’

We gaan een weekje naar zee en houden ons hart vast, want je grote zus had op die leeftijd een irrationele angst voor zand en gras. Jij daarentegen vindt het heerlijk om in het zand te spelen. Tot groot jolijt van je zus, die in jou de leukste ravotpartner vindt.

Klein boefje

Jutta: leven zonder remIk bewonder je, Jutta, omdat je helemaal gaat voor wat je wilt: het is leven zonder rem. Je geeft ook aan wat je van ons nodig hebt om te groeien. Je mag met momenten het allergrootste en stoerste boefje zijn, toch zoek je ons regelmatig op.

Aan zee bijvoorbeeld, toen er zoveel wind stond dat je geen stap meer kon zetten: je begroef je hoofdje ergens ter hoogte van mijn oksel en wilde gedragen worden.

Je mag dan wel groot worden: soms wil je gewoon even klein zijn. En dat mag uiteraard. Om daarna, als je bij ons weer het nodige vertrouwen hebt getankt, terug recht te krabbelen en te vertrekken: op weg naar alweer een nieuwe peuterstreek.

Liefs,

Mama Annelies

(Geel, juli 2021)

Over Annelies

Annelies is leerkracht en mama van Ellie en Jutta. Voor ‘Brieven aan Jonge Ouders’ schrijft ze elke maand een dagboek over Jutta. Die dagboeken kan je hier allemaal terugvinden. Volg Annelies ook via Instagram of via haar blog.

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 07/02/2022

Tags: