Lieve Jutta,

Een jaar waarin weinig en alles veranderde

Vandaag word je één jaar, en ik heb niet veel nodig om me weer exact te voelen zoals toen.

In die laatste dagen voor je geboorte had ik gehoopt op wat me-time, maar in plaats daarvan zaten we volop in lockdown nummer één. Ik entertainde dus al elf dagen een peuter die niet naar de crèche mocht, terwijl ook manlief thuis aan het werk was.

Op een yogamatje meedoen met ‘Biba & Loeba’ op tv, plasticine van de vloer rapen en hopen dat de middagdutjes van je zus lang genoeg duurden zodat ik even kon bekomen… het was behoorlijk pittig.

LEES OOK > De Terrible Two-fase: ‘Drama is nu dagelijkse kost in ons leven’

Het lot van het tweede kindje

Dagboek Jutta: over een jaar waarin weinig en alles veranderde

En dan kwam jij! Ongezien snel en complexloos. Bij nader inzien: twee eigenschappen die ook nu nog perfect bij je passen. Met een korte, pittige weeënstorm kondigde je je geboorte aan.

En sinds die avond, twaalf maanden geleden, leer je mij dat eenvoudig ook kan, en dat simpel al lang meer dan voldoende is. Ik kan het niet laten en blijf je vergelijken. Da’s misschien het lot van een tweede kindje? En wat blijkt: je vult je zus aan, je vult je papa aan. Je vult mij aan.

LEES OOK > Het eerste verjaardagsfeestje… hoe organiseer ik dat?

Het mooiste van 2020

We zijn nu een jaar verder en in de wereld veranderde er weinig. Maar jij, jij veranderde alles. En dat zal je blijven doen. Ook al mag er dan (alweer) niet gefeest worden, er zal wel taart zijn, vreugde, kusjes en een kroon.

‘In de wereld veranderde er weinig, maar jij veranderde alles’

Jij zal verwonderd naar dat kleine kaarsje kijken en met je vingertje aan de topping van de taart zitten. Net zoals een jaar geleden zal je ons aankijken en ons iets leren over wat er écht toedoet. En dat, dat zullen we op je verjaardag vieren.

Je leerde me in dit voorbije jaar zoveel, maar je leerde me vooral over de grootsheid in de allerkleinste dingen. Fijne verjaardag, lieve Juju! Jij bent zonder twijfel het aller-, aller-, allermooiste dat 2020 te bieden had.

Liefs,

Mama Annelies

(Geel, maart 2021)

Over Annelies

Annelies is leerkracht en mama van Ellie en Jutta. Voor ‘Brieven aan Jonge Ouders’ schrijft ze elke maand een dagboek over Jutta. Die dagboeken kan je hier allemaal terugvinden. Volg Annelies ook via Instagram of via haar blog.

Dit dagboek is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders dat je automatisch in de bus krijgt. Daarnaast hebben we ook een maandelijkse nieuwsbrief voor kersverse ouders die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 03/12/2021, laatste update op: 18/08/2023

Tags: