Gezinsbond en Ligue des Familles trekken nog eens aan de alarmbel na heel wat verontrustende signalen van thuiswerkende ouders. Ze lanceerden een petitie om zo snel mogelijk een speciaal verlofstelsel in te voeren voor thuiswerkende ouders van jonge kinderen en kinderen met een zorgbehoefte. Teken jij ook?

UPDATE Ondertussen is het coronaverlof er gekomen! Alle info lees je in dit artikel.

Petitie voor speciaal verlof

Meer dan een week geleden vroegen beide organisaties aan Federaal minister van Werk Nathalie Muylle om een speciaal verlofstelsel in te voeren voor thuiswerkende ouders (bedienden, arbeiders, ambtenaren, zelfstandigen…) met jonge kinderen en kinderen met een zorgbehoefte.

Met een gelijkaardige vergoeding én met behoud van de opbouw van vakantie voor volgend jaar zoals in het systeem van tijdelijke werkloosheid. Het systeem zou ook deeltijds ingezet moeten kunnen worden. Maar nog steeds is er geen officieel antwoord.

Thuiswerkende ouders hebben het moeilijk

Nochtans blijven de verhalen van ouders die het moeilijk hebben massaal binnenstromen. Vooral alleenstaande ouders en ouders met een kind met een handicap zitten momenteel in een ondraaglijke situatie.

LEES OOK > Thuiswerken én zorg voor kinderen: ‘Dit houden we geen weken vol’

‘We zien vandaag dat gezinnen hun gewone verlof opnemen en vrezen dat ze daardoor later op het jaar in de problemen zullen komen. Niemand weet hoe lang deze situatie nog zal duren. Maar het is duidelijk dat gezinnen vandaag een oplossing nodig hebben. Een speciaal verlof is dus echt nodig,’ vertelt Christophe Cocu van Ligue des Familles.

‘We krijgen inderdaad heel veel mails en signalen van ongeruste gezinnen. Het gaat dan om ouders die net een grote verantwoordelijkheidszin hebben naar hun job én hun gezin. We denken dat er vandaag al begrip is van de werkgevers, maar zeker niet voor iedereen. Zo geven sommige ouders aan dat hun werkgever de volledige productiviteit verwachten, ongeacht de gezinssituatie. De minister verwijst ook naar de bestaande verlofstelsels zoals ouderschapsverlof. Deze verlofstelsels zijn echter geen oplossing voor ouders die ze al opgenomen hebben, die zijn aan strikte voorwaarden onderhevig en worden niet prioritair behandeld. Bovendien zijn ze slecht vergoed, is er geen opbouw van verlof voor het volgend jaar en kunnen gezinnen er later geen beroep meer op doen,’ zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

Teken onze petitie

Sinds 2 weken doen ouders al het mogelijke om alle balletjes in de lucht te houden. Maar door de verlenging van de lockdownmaatregelen zal de situatie in veel gezinnen onhoudbaar worden. Daarom lanceren we een petitie om de minister met aandrang te vragen om tot actie over te gaan.

De petitie kan je hier ondertekenen. Bedankt voor jouw handtekening!

UPDATE Ondertussen is het coronaverlof er gekomen! Alle info lees je in dit artikel.

Meer artikels over je gezinsleven tijdens de coronacrisis kan je hier terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

 

 

 

Gepubliceerd op: 30/03/2020, laatste update op: 08/06/2020

Tags: