Sommige tweejarigen swipen alsof ze nooit wat anders gedaan hebben. Dankzij of ondanks de digitale wereld met alle schermpjes wordt een kindje vandaag groot in een multimediale wereld. En daar moeten ook de ouders mee leren omgaan. Hoe zit dat nu juist met schermtijd bij je peuter?

Gewoontediertjes

Wanneer een kindje ongeveer twee jaar is, zal hij of zij op een andere manier omgaan met wat er op die schermpjes te zien is.

Een programma krijgt plots een verhaal en de hoofdfiguren worden herkenbaar. En dat swipen, dat wordt een gewoonte!

Een peuter kan zijn aandacht al beter gebruiken en verdelen, waardoor die schermtijd misschien prominenter kan worden. Het is dan ook aan de ouder om daar handvaten aan te reiken en te gebruiken.

LEES OOK > Schermtijd bij je baby: tips en handvaten voor ouders

Weetjes

  • Peuters hebben nog hulp en begeleiding nodig met het gebruik van die beeldschermen. Als ouder draag jij hier de verantwoordelijkheid in hoe je kind daarmee omgaat. Jij bepaalt, al dan niet in samenspraak met je kindje, wat er te zien of te doen is.
  • Je kan nog zo met een trommeltje en puzzel staan zwaaien, peuters zijn enorm gefascineerd door beeldschermen. Op zo’n schermpje krijgen ze namelijk alles wat ze willen: bewegend beeld, geluid, liedjes en mooie kleuren. En er is die instant beloning als ze bijvoorbeeld op een app iets juist doen. Het aanbod aan programma’s, spelletjes en apps is groot, dus informeer je goed voordat je iets aanbiedt aan je kind. Tip: Berg het scherm op in de kast. Ziet je kind het niet, zal het er ook niet naar vragen. Voorzie wel een alternatief, bv. leg speelgoed klaar.
  • Peuters vinden het leuk om meerdere keren naar dezelfde aflevering te kijken. Die herhaling boeit hen, omdat het voorspelbaar is en ze zich zo steeds meer kunnen inleven in wat ze zien. Feit is fictie is voor hen moeilijk te onderscheiden, dus hou er rekening mee dat alles wel geschikt is voor je kindje. Iets wat onschuldig lijkt, kan heel anders overkomen in dat kleine hoofdje. Kijk mee als het kan en geef uitleg en geruststelling waar nodig.
  • Over het algemeen kan gesteld worden dat peuters zich best beperken tot een paar momenten schermtijd per week, onder begeleiding van de ouder, bijvoorbeeld 5 à 10 minuten per keer, met een maximum van 30 minuten per dag.

Tips voor schermtijd bij je peuter

Wil je de schermtijd bij je peuter beperken? Gebruik dan een timer op de tablet of smartphone of zet een wekkertje. Op die manier is het ook voor je kindje duidelijk wanneer de schermtijd afloopt.

  • Stel je smartphone of tablet zo in dat je kind enkel geschikte inhoud ziet en dito spelletjes kan spelen.
  • Je kindje kan dan wel gefocust zijn op het scherm, maar interactie blijft belangrijk. Praat met je kindje over wat er te zien is, zodat hij of zij ook wat bijleert en je een dialoog kan voeren.
  • Weet je niet zeker of het programma, spelletje of die app wel geschikt is voor je kindje? Probeer het dan eerst even zelf uit of lees reviews van andere ouders.
  • Vermijd het gebruik van schermpjes in het anderhalf uur voor je kindje gaat slapen. Schermpjes verstoren de slaap, dus je weert ze best ook uit de slaapkamer. Wil je je kindje rustig krijgen voor het slapengaan? Lees dan samen een boekje.

LEES OOK > Hoe maak je afspraken over schermtijd?

Meer tips over alles wat met schermtijd te maken heeft en nog zoveel meer vind je via Veilig Online en Medianest.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 21/12/2020, laatste update op: 27/09/2023

Tags: ,