Naarmate je baby opgroeit, eet hij ook minder fijngemalen dingen. Omdat al die verschillende structuren voor hem nog wat nieuw zijn, is het normaal dat hij af en toe een beetje hoest. Soms begint hij zelfs te kokhalzen. Dat ziet er misschien eng uit, maar eigenlijk is het niks om je zorgen over te maken. Wat als je baby zich verslikt en hij echt lijkt te stikken?

Wees gerust, geleidelijk aan weet je kindje beter wanneer eten voldoende is gekauwd om door te slikken. Het is even een fase waar hij door moet.

Het belangrijkste: probeer te voorkomen dat hij het moeilijk krijgt. Niet door alles plat te mixen, maar vooral door hem rustig eten te geven: haalbare stukjes en beetje bij beetje.

LEES OOK > Eerste hulp bij kleine kinderen: 15 wist-je-datjes

Dit moet je doen als je baby zich verslikt

Verslikt hij zich toch in zijn eten of bijvoorbeeld in een klein voorwerp, en hapt hij naar adem? Volg dan deze richtlijnen:

 • Schud je baby nooit als hij zich verslikt!
 • Bij een ernstige verslikking geef je vijf rugslagen met de hiel van je hand:
  • Leg je kind met z’n buik op je onderarm. Het hoofdje ligt lager dan de romp.
  • Ondersteun z’n onderkaak met je hand.
  • Sla met de hiel van je hand tussen z’n schouderbladen.
  • Check na elke slag of het probleem is opgelost.
 • Helpen de rugslagen niet? Schakel over op borststoten:
  • Leg je kind met z’n rug op je onderarm. Het hoofdje ligt lager dan de romp.
  • Ondersteun z’n hoofd met je hand.
  • Plaats twee vingers in het midden van de borstkas en duw maximaal vijf keer stevig op de borst.
 • Verliest je baby het bewustzijn? Leg hem dan voorzichtig op zijn rug en verwittig de hulpdiensten. Raak hem aan, kriebel zijn voetjes of blaas in zijn gezicht. Let op: schud je kind nooit en pas enkel reanimatie toe als je een vorming volgde.

Blauw

Mijn zoontje Nino bleek een toptalent in zich verslikken. Zacht of hard brood, koek of een stukje fruit: alles kon leiden tot heuse hoest- en proestpartijen.

Ik schrok er zo hard van, dat ik telkens minstens een jaar van mijn leven kwijtspeelde. Eigenlijk heb ik nooit écht moeten ingrijpen, want meestal loste het zaakje zich vanzelf op.

Eén moment herinner ik mij wel nog alsof het gisteren was: ik kreeg net een belangrijk telefoontje en zag het kind blauw aanlopen en naar adem happen.

Verbazingwekkend trouwens hoe een oerinstinct het van je overneemt zodra je kind in gevaar is. Op enkele seconden had ik hem uit z’n stoel en riempjes gevist en één of andere – waarschijnlijk foute – handeling uitgevoerd. Opgelost!

Vandaag is Nino trouwens al twintig maanden en propt hij met gemak zoveel mogelijk brood tegelijk in zijn mondje. Verslikken doet hij zich al lang niet meer, en dat mag bijna een wonder heten als je hem nu ziet eten.

Tijdens die periode leerde ik de grootste les uit mijn moederschap: alles gaat voorbij! ‘This too shall pass’ is intussen mijn mantra geworden.

Lieve

LEES OOK > En dan is je baby klaar om brood te eten

Meer weten?

Reanimeren, hoe doe je dat eigenlijk? Eerste hulp verlenen is makkelijker dan je denkt. Met kleine, eenvoudige handelingen kun je al heel goed helpen. Het Rode Kruis biedt heel wat EHBO-opleidingen op maat aan. Meer info vind je terug op rodekruisvlaanderen.be.

Dit artikel is eerder verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 05/11/2020, laatste update op: 15/02/2021

Tags: , , ,