Zorg je voor een familielid of naaste die hulpbehoevend is? Dan heb je het je misschien al afgevraagd: heb ik recht op financiële steun als mantelzorger?

De meeste vormen van financiële ondersteuning gaan naar de zorgvrager. Die kan er natuurlijk zelf voor kiezen om zijn mantelzorger te vergoeden, maar dat is zeker geen verplichting of vereiste van de overheid.

Voor de mantelzorger zelf is er eigenlijk maar één vorm van financiële ondersteuning: de gemeentelijke mantelzorgpremie. En zelfs die gaat niet altijd naar de mantelzorger zelf …

Gemeentelijke mantelzorgpremies

Sommige gemeenten geven een premie als financiële steun voor mantelzorgers, maar het bedrag en de voorwaarden zijn overal anders.

Soms is de mantelzorgpremie enkel bestemd voor de zorg voor kinderen, soms voor de zorg voor ouderen. Het kan gaan over een bedrag per jaar, of over een bedrag per maand.

Hou er ook rekening mee dat de mantelzorger niet altijd deze premie krijgt. Vaak gaat die naar de zorgbehoevende.

LEES OOK > Mantelzorgverlof: kom jij in aanmerking?

Financiële ondersteuning voor zorgvragers

Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden (vroeger de ‘zorgverzekering’ van 130 euro per maand) in het kader van de Vlaamse sociale bescherming bestaat nog steeds.

Voor thuiswonende zorgbehoevenden werd die premie vroeger mantelzorgpremie genoemd. Dat is een beetje een verwarrende naam. Hij werd vroeger – en nu nog steeds – niet uitbetaald aan de mantelzorger, maar aan de persoon met de zorgbehoefte.

In theorie kan en mag je dit bedrag ook gebruiken om een mantelzorger te belonen, maar in de praktijk gebeurt dat zelden of nooit. Vaak is die 130 euro per maand een noodzakelijke aanvulling op het inkomen of pensioen van de persoon met zorgbehoefte.

Persoonlijke-assistentiebudget & persoonsvolgend budget

Let op! Dit zijn twee verschillende budgetten. Het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is een budget voor minderjarige zorgbehoevenden. Je kunt het aanvragen om de assistentie voor je kind thuis of op school te organiseren en te financieren.

Het persoonsvolgend budget (PVB) is een budget op maat waarmee je als meerderjarige zorg en ondersteuning kunt inkopen.

LEES OOK > Hilde getuigt over de wachtlijsten in de zorg: ‘Kwaad word ik ervan’

De persoon met een zorgbehoefte krijgt beide budgetten uitbetaald. Ook hier kan je een deel van het budget in theorie gebruiken om de mantelzorger te vergoeden, als persoonlijk assistent. In de praktijk gebeurt dat echter bijna niet.

De reden? Door de lange wachtlijsten in de zorg wachten veel mensen lang op hun budget. Als ze het eindelijk krijgen, gebruiken ze het vaak om de zorg uit te besteden aan professionals.

Meer weten?

Meer weten over financiële steun als mantelzorger, of over de verschillende betaalde en onbetaalde verlofmogelijkheden voor mantelzorgers? Als lid van de Gezinsbond kun je voor advies terecht bij onze sociaal-juridische dienst.

Ook in ons dossier over de sandwichgeneratie vind je heel wat relevante artikels terug.

Samen met het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van hogeschool Odisee, Cense-Odisee en Loopbaanbegeleidingscentrum Emino- Kompas heeft de Gezinsbond in 2018 een project opgestart om deze sandwichgeneratie beter te ondersteunen. Het project loopt tot 2021 en wordt gesteund en gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse Overheid.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

sandwichgeneratie: combinatielogo ESF
Gepubliceerd op: 12/11/2020, laatste update op: 13/11/2020

Tags: , ,