Verhalen brengen de wereld waarin we leven heel dichtbij. Boeken zijn dus de ideale manier om kinderen en jongeren kennis te laten maken met onze diverse samenleving. Hoe eerder ze beseffen dat iedereen uniek is, en er niks mis is met anders zijn, hoe beter. Wij selecteerden alvast de leukste kinderboeken over diversiteit.

Jezelf mogen zijn is een belangrijke voorwaarde voor geluk. Die boodschap vind je klaar en duidelijk terug in de volgende selectie van nieuwe kinder- en jeugdboeken over diversiteit.

Prinsje kiest zelf!

5x de leukste kinderboeken over diversiteit

Saaie tinten zijn aan Prinsje niet besteed. Niks zwart, grijs of bruin voor hem. Hij houdt van felle kleuren. Zijn schoenen zijn groen, zijn sokken geel en meestal draagt hij blauwe broeken. Maar het kan evengoed een blauw rokje zijn, met een oranje T-shirt. In die outfit speelt hij voetbal met de dames. En als het feest is, draagt hij een mooie, roze strik. Dat kan en mag allemaal!

Marjet Huiberts & Myriam Berenschot, Gottmer (2+)

Iedereen zijn eigen kleur

5x de leukste kinderboeken over diversiteitIn de jungle heeft elk dier een eigen kleur. Krokodil is groen, tijger oranje, … Olifant is altijd grijs geweest en zelf vindt hij dat prima. Tot hij zijn vrienden grapjes hoort maken over die ‘saaie’ kleur. Het maakt hem heel verdrietig.

Op een dag is alles en iedereen in het oerwoud grijs geworden. Er heerst paniek en de dieren zijn radeloos. Ze smeken olifant om hulp, want voor hen is hij wel ‘saai grijs’, maar toch ook de grootste en slimste …

Een prachtig verhaaltje over een kleurrijke wereld waarin we allemaal verschillend zijn, en dat dit helemaal oké is.

Yoeri Slegers, De Eenhoorn (4+)

LEES OOK > Zarissa Windzak verkoopt inclusieve kinderboeken en speelgoed op haar webshop Cargo Confetti

Bas & Klara in de geWOONtoren

Bas & Klara in de Gewoontoren

Bas en Klara wonen met hun alleenstaande papa in een flatgebouw. Als hun ballon in de trappenhal omhoogvliegt, gaan ze erachteraan. Op elke verdieping vragen ze de bewoners naar hun ballon. Het zijn allemaal verschillende gezinnen.

Een bijzonder prentenboek waarin diversiteit op een mooie en originele manier in beeld wordt gebracht. De illustraties zijn kleine kunstwerkjes en zitten boordevol details. Daardoor is het ook nog eens een heel knap zoekboek.

Thaïs Vanderheyden, De Limonadefabriek (4+)

King en de drakenvlinders

5x de leukste kinderboeken over diversiteit

De 12-jarige King heeft het niet makkelijk. Hij rouwt om het verlies van zijn oudere broer Khalid en zit in de knoop met zichzelf: valt hij op jongens?

Maar zijn broer had een afkeer van homo’s. Hij vroeg King hem te beloven geen contact meer te hebben met Sandy, de witte homozoon van de sheriff. Daarom verbreekt King de vriendschap. Als Sandy op een dag vermist wordt, staat King voor een dilemma.

Meeslepend verhaal over racisme, loyaal zijn, vooroordelen en angst om jezelf te mogen zijn.

Kacen Callender, vertaling: Annelies Jorna, Querido (12+)

Zij was, ik ben

5x de leukste kinderboeken over diversiteit

Jasper was ooit Janne, maar dat ligt intussen allemaal achter hem. Dat dacht hij tenminste, want plots is er een maatschappelijk werker die naar Janne vraagt. Zijn vader heeft palliatieve zorg nodig, en wie kan dat beter dan zijn zoon?

Jasper beslist om na tien jaar naar het ouderlijke huis terug te keren. Daar komen veel herinneringen naar boven, o.a. aan zijn overleden moeder. Het wordt een moeilijke missie …

Een gelaagd verhaal over meer dan alleen maar transgender. Verdriet, liefde, spanning, hoop … het zit er allemaal in.

Chris Perdieus, De Eenhoorn (16+)

Tip: Als lid van de Gezinsbond kan je genieten van een mooie spaarkorting bij Standaard Boekhandel.

Dit artikel verscheen in mei 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 03/05/2022

Tags: