Spoelen we de tijd even een paar jaar terug. De klimaatspijbelaars komen massaal op straat. Duizenden jongeren schoppen hun ouders en grootouders een groen geweten, naar het voorbeeld van klimaatactiviste Greta Thunberg. Maar misschien raakten de groene gedachten intussen wat ondergesneeuwd. Mogen we weer een beetje meer op Greta gaan lijken? Dan warmen we graag wat eenvoudige en praktische klimaattips voor je op, om meteen ook te serveren aan je kroost.

Online?

Laat je pc geen hele dag aanstaan. Sluit wifi, mobiele data, bluetooth en gps af wanneer je je smartphone niet gebruikt, zo blijft je batterij langer opgeladen.

Beetje lui?

Personaliseer glazen, mokken en handdoeken, dan moeten die dingen minder snel (af)gewassen worden en bespaar je ook jezelf flink wat energie.

Vuil?

Met een douche van vijf à zeven minuten verspil je merkelijk minder water dan wanneer je een bad neemt. En uiteraard: draai de kraan toe terwijl je je tanden poetst.

Honger?

Denk eerst eens na waar je trek in hebt en sta geen tien minuten in de open koelkast te staren. Dat vreet tonnen elektriciteit.

Putje winter en toch ineens zin in aardbeien? Geen goed idee. Ga voor seizoensgebonden groenten en fruit en kies ook wat minder vaak voor vlees.

Dorst?

Kraantjeswater to the rescue! Vul thuis ook een flesje voor je de baan opgaat. Pakken goedkoper en véél beter voor het milieu dan weer iets uit de automaat.

Kou?

Duik onder een dekentje of neem een extra trui en kruip dicht bij elkaar. Veel gezelliger dan gewoon de verwarming hoger draaien!

Op stap?

Negeer de auto en neem wat vaker de fiets. Ongelooflijk gezond, goed voor de conditie en minder duur dan een fitnessabonnement.

Hippe vogel?

Kies voor duurzame kleren of laat je verleiden door vintage. Dat laatste is trouwens nog altijd helemaal in. Snuister dus zeker eens rond in tweedehandswinkels, en geef je eigen kleren ook een tweede leven.

Vermijd shoppen als uitlaatklep voor verdriet of frustraties. De kans is groot dat je dan thuiskomt met spullen die je niet echt nodig hebt.

LEES OOK > Maak je kleerkast duurzamer met deze 5 tips

In gesprek?

Die babbels over corona gaan op den duur ook vervelen, dus zet met je vrienden en familie een boom op over milieubewust leven en energie besparen. Best boeiend om te horen wat verschillende generaties ervan vinden, en wie weet steek je nog interessante klimaattips op.

LEES OOK > Klimaat en luchtvervuiling: laat de kindnorm dé norm zijn

Nog klimaattips?

Zeker weten! Kijk samen met je tieners naar I AM GRETA, een straf en intiem portret over Greta Thunberg en de klimaatbeweging. Het is niet alleen fantastisch om nog eens iets samen met je tieners te doen, het zorgt ook voor fijne gespreksstof achteraf.

Liever een boek? Dan hebben we ook een aanrader: Tien klimaatacties van Pieter Boussemaere.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/11/2020, laatste update op: 12/06/2023