In deze tijd van constante connectie, is de digitale stilte vreemd zodra je kind op kamp is vertrokken met de jeugdbeweging, een vakantie-organisatie of AFYA. Je krijgt geen antwoord of toch niet onmiddellijk. Als de gsm al mee mocht. En kan opgeladen worden.

Voor ouders is een kind op kamp (met overnachting) een confrontatie met loslaten. Opvoeden is loslaten, en nergens voel je dat meer dan als je (voor jou altijd te jonge) kind op kamp vertrekt. Een kamp met een overnachting, op minstens een paar uur rijden, met leiding of moni’s die zelf nog kinderen zijn. HELP!

De gedachten schieten door je hoofd: ‘Is mijn kind niet veel te jong?’, ‘Is dit wel een goed idee?’,  ‘Die leiding zijn zelf nog kinderen?!’ en ‘Het is er toch wel veilig?!?!’

Waarom is loslaten zo moeilijk?

Dat je als ouder de controle en het toezicht kwijt bent, al is het maar voor een paar dagen, voelt heel vreemd. Alsof je een stukje mist. Jouw kind is jouw verantwoordelijkheid, en dus moet je weten hoe het met hem gaat. En wat als er iets misgaat? Dan moet je er toch zijn?!

Dat gevoel wordt gevoed doordat kinderen minder zelfstandig buiten spelen, met dank aan het verkeer of weinig (uitdagende) speelgebieden in de buurt.

Je bent als ouder niet gewend je kind niet in het oog te kunnen houden. Dus ook het vertrouwen dat hij gezond, gelukkig en geheel weerkeert is nog niet gegroeid.

Niet gewend aan niet-weten

Dat wordt versterkt met de constante bereikbaarheid door gsm’s. Je wil weten waar je zoon of dochter blijft? Je stuurt een sms of je belt. Bij een kind op kamp is dat niet mogelijk: hoewel je wel ongeveer weet waar ze zijn, weet je niet hoé het eraan toe gaat.

De gewoonte is ontstaan dat we opzoeken of vragen wat we niet weten. Dat maakt loslaten in deze digitale tijden nog een tikkeltje moeilijker. We zijn niet gewend aan niet-weten.

Tijd: vriend en vijand

Een kind op kamp, zelfs als je er thuis nog hebt, schept meteen meer tijd en ruimte. Tijd waarvan je niet meer wist dat je ze miste. Tijd waarvan je ook niet weer weet wat je er vroeger mee deed. Tijd te over dus, tijd waarin je gedachten kunnen afdwalen naar je kind op kamp. En soms worden die gedachten schrikbeelden van wat er allemaal kan misgaan. Nachtmerries.

‘Toch maar niet even de leiding bellen? Gewoon, om te weten.’ De gedachte zal bij vele ouders opgekomen zijn, enkelen doen het ook echt. Je kind krijg je er niet mee aan de lijn maar je weet natuurlijk wel (een beetje) hoe het gaat. Toch raden we aan dit niet te doen: geen nieuws is goed nieuws.

Vrijheid

Voor je kind is dat gebrek aan controle net een vorm van vrijheid. De vrijheid om te spelen, te ontdekken en te zijn. Om uit het vertrouwde los te raken en in een groep zijn plek te vinden. Contact met het thuisfront kan dit verstoren en zelfs heimwee opwekken.

Niet weinig jeugdorganisaties vragen daarom om de gsm thuis te laten. Zo kan het kind zich focussen op de groep, de spellen en de taken. En ontstaan er geen vervelende discussies over wie wat moet betalen als er iets stuk zou gaan.

Tips voor ouders met een kind op kamp:

  • Zorg voor afleiding

Doe iets met de andere kinderen, spreek af met je vrienden, ga wandelen of sporten of profiteer ervan om een bad te nemen, boek te lezen, film te kijken.

  • Schrijf brieven

Je kan je zorgen, vragen, gedachten en inzichten ook opschrijven. Voor jezelf of voor later. Versturen is niet nodig. Al heeft je kampganger vast wel zin in een  paar (vrolijke) brieven en kaartjes.

TIP hou rekening met de ‘reistijd’ van de post!

  • Bedenk voor elke negatieve gedachte een positieve oplossing

‘Wat als hij het eten niet lust?’ ‘Hij krijgt vast een boterham’.

Zoals George Michael het zei: you gotta have faith. Loslaten is moeilijk maar het hoort erbij. Je geeft je kind een geweldige kans om te groeien, zelfvertrouwen op te bouwen en vriendschappen te sluiten. En dat er (aan beide kanten) traantjes vloeien af en toe, is niet erg: ook daar moet je kind mee leren omgaan. En zo is ‘op kamp gaan’ een avontuur voor ouders én kinderen.

Lees meer over kinderen en kampen

–> Je kind kan nog op kamp: hier is nog plaats

-> Voor het eerst op kamp: wat als je kind in tranen vertrekt?

–> 6 redenen waarom een gsm en kamp niet samengaan

–> 3 veelgestelde vragen over leeftijd op kamp

–> Kinderen met speciale voeding: ook zij zijn welkom op kamp

Gepubliceerd op: 04/07/2019, laatste update op: 15/07/2019

Tags: , , , , , ,