Schermpjes zijn tegenwoordig overal en er is weinig dat meer aantrek heeft bij kinderen dan die flitsende, luide bokaaltjes. Reden te meer om bewust om te gaan met die schermen én de ogen van je kleuter die er liefdevol naar staren. Schermtijd bij kleuters: hoe zit dat?

Schermtijd bij kleuters: dagelijkse kost?

Vanaf de leeftijd van 4 jaar zijn de meeste kinderen dagelijks bezig met beeldschermen.

Het advies van experten is dan ook om die schermtijd voor kinderen van 2 tot en met 4 jaar te beperken met 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag.

Voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar raden experten aan om een limiet op te leggen van 10 tot 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Dit komt dus neer op vier momenten per dag.

Met oudere kindjes kan er ook al een onderscheid gemaakt worden in het soort van schermtijd. Zo is een educatief spel of een dansje leren met een scherm nog wat anders dan passief bingewatchen of ‘schermhangen’.

De reden waarom je kind een scherm gebruikt, verschilt dus naargelang de situatie, of het nu is om te praten met vrienden of familie, een filmpje te kijken of een spelletje te spelen: begeleid je kind in zijn of haar keuze, zodat je bewust omgaat met die schermtijd.

LEES OOK > Hoe kan je discussies over tijd op de tablet vermijden?

Hoe doen anderen dat?

Stel jij je soms de vraag of je kind teveel naar een scherm kijkt? Dan ben je niet de enige. MediaNest, een website voor ouders over mediaopvoeding, deed in 2019 onderzoek over schermtijd bij kleuters en kwam met deze cijfers.

Inhoud

De helft van de ondervraagde ouders maakt zich zorgen over die schermtijd als het gaat over de mediaopvoeding van hun kind. Ruim een derde stelt zich ook vragen bij de inhoud die hun kind te zien krijgt: 96% houdt dan ook een oogje in het zeil.

79% kiest bewust voor apps of websites met een kindvriendelijke inhoud, 60% zoekt samen met hun kinderen naar geschikte apps en 58% bepaalt een leeftijdsgrens wanneer een app dat toelaat.

Meer technische oplossingen om ongeschikte inhoud te weren worden voornamelijk gebruikt door de iets meer mediawijze ouders. Net als samen media gebruiken.

Welke schermen?

De televisie blijft voor jonge kinderen het mediatoestel waar ze het vaakst mee in aanraking komen (84%). En ook het vroegst, doorgaans al in hun eerste levensjaar.

Op andere meer interactieve mediatoestellen moeten ze gemiddeld nog een goed jaartje wachten (2,5 jaar). Vooral de tablet en smartphone zijn populair: meer dan 60% van de ouders geeft aan dat hun 0 tot 7-jarigen gek zijn op dit soort ‘shut-up toys’.

Hoewel deze toestellen vaak de ideale manier zijn om je peuter of kleuter te sussen, kunnen ze ook heel (inter)actief zijn. Wanneer kinderen samen op 1 toestel een spelletje spelen, wordt er erg veel gecommuniceerd: ze geven opmerkingen of suggesties en denken luidop mee.

LEES OOK > De positieve en negatieve effecten van schermtijd

Waarvoor gebruikt je kleuter zo’n scherm?

Schermen worden door jonge kinderen vooral gebruikt om filmpjes te kijken (80%) en muziek te luisteren (59%).

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat YouTube nummer één is onder de apps. Kinderen kunnen er alles op vinden, zweven moeiteloos van de ene naar de andere video die hen interesseert en ze moeten hier geen account voor aanmaken.

Afspraken over schermtijd bij kleuters

Zo goed als alle ouders (99%) zijn het erover eens: een goede balans tussen tijd met en zonder scherm is thuis van groot belang! 92% maakt ook duidelijke afspraken over schermgebruik en waakt erover dat kinderen die naleven.

Wil je dat kinderen zich aan de regels houden, dan is het natuurlijk wel zo handig dat je als ouder zelf het goede voorbeeld toont. Maar toch slaagt 70% er niet in om zelf consequent het goede voorbeeld te geven.

Dus nog één laatste advies? Schakel even alle schermpjes uit en doe eens gek, samen met je kind.

LEES OOK > Hoe maak je afspraken over schermtijd?

Meer tips over alles wat met schermtijd te maken heeft en nog zoveel meer vind je via Veilig Online en via Medianest.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/01/2021, laatste update op: 17/03/2022

Tags: