De verjaardag, een jaarlijks hoogtepunt voor je zoon of dochter. En bij verjaren hoort een vriendenfeestje. Krab je je nu al in de haren? Wil je dat het onvergetelijk wordt, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of is je budget beperkt? Met deze tips voor het organiseren van een verjaardagsfeest blijft het voor iedereen plezant en betaalbaar, en zullen die oogjes sowieso blinken!

Lang zal hij leven in de gloria! En dan glunderen maar vanachter die verjaardagstaart met kaarsjes op. Een feestje, het hoort bij verjaren zoals slagroom op een lekkere taart. En om te weten waarom die feestjes zo’n hoogmis zijn voor onze kinderen, steek ik mijn licht op bij de dienst Gezinsondersteuning van De Gezinsbond.

‘Een verjaardag is zo’n belangrijke mijlpaal! Kinderen kijken enorm uit naar een feestje samen met vrienden en met cadeautjes, maar ook als ouder is het fijn om elk jaar de komst van je kind te vieren. Of je dat nu met veel toeters en bellen doet, of niet.’

Help, dat verjaardagsfeestje organiseren bezorgt me stress!

Of je er nu thuis een Pinterest-party van maakt, of met de vriendjes van je dochter naar het park wat verderop trekt, stel je de vraag wat je kind leuk vindt, maar ook wat jou zo weinig mogelijk stress bezorgt.

‘Wat heb je als ouder nodig om zelf ontspannen van het feestje te kunnen genieten? Geeft een springkasteel je rust en heb je er de plek voor, doen. Vind je het thuis te klein en nodig je liever enkele vriendjes uit in het park, ook goed. Een ontspannen ouder is op zo’n dag veel meer waard dan een flitsend thema.’

LEES OOK > Een stressvrije ochtendroutine met kinderen: hoe pak je dat aan?

Help, er is dit jaar niet veel budget

Ook met een beperkt budget kan je er een onvergetelijke dag van maken. ‘Om kosten te sparen, kan je misschien afspreken om samen met andere ouders wiens kindjes in dezelfde maand jarig zijn, iets te organiseren? Er is zoveel mogelijk, maar kinderen hebben eigenlijk niet veel nodig.

Kleinere kinderen vinden het al fantastisch om gewoon het huis en het speelgoed van de jarige te ontdekken. Plannen jullie dan nog een moment om samen iets te eten, dan is het helemaal feest. Of toen mijn zoontje op zijn verjaardag thuiskwam van school, had ik de tuin volgehangen met vlaggetjes. Dat vond hij fantastisch, alleen al omdat we dat speciaal voor hem hadden gedaan. Want daar draait het uiteindelijk om.’

Help, ik ben niet zo creatief

‘Ben je bang voor verveelmomentjes of heb je zelf niet veel inspiratie, huur dan misschien een speelkoffer of haal een Kinderpartybox in huis. Of koop cake in de supermarkt, enkele bussen slagroom, versiering, laat de chocopot aanrukken, snijd wat fruit klein, en laat de vriendjes zelf cakejes versieren. Doe vooral waar je je als ouder goed bij voelt.

Vind je een hele middag te lang, dan is een feestje van een uur of twee ook goed. Of nodig vriendjes uit voor de lunch? Welke verjaardagsformule je ook kiest, die oogjes zullen sowieso blinken.’

LEES OOK > Het eerste verjaardagsfeestje… hoe organiseer ik dat?

Tips

Bij de Gezinsbond-collega’s met jonge kinderen sprokkelde ik nog wat extra tips voor een onvergetelijk verjaardagsfeestje:

  • Rond een thema werken is altijd een goed idee, en dat hoeft niet groots of duur te zijn. Een modderfeestje bijvoorbeeld vinden de meeste kinderen geweldig. Modder maken in de tuin, zandtaartjes maken met modder, moddertekeningen maken op wit papier, de kinderen verwennen met een moddervoetbad… Vraag misschien wel aan de ouders om kleren mee te brengen die vuil mogen worden.
  • Is je kind al wat ouder, dan kan je een filmavond organiseren. Popcorn, kussens op de vloer, een lievelingsfilm en vriendjes die komen meegenieten. Misschien kan je zelfs in de zomer buiten een film projecteren?
  • Verhuis het speelgoed van binnen eens naar buiten. Dat prikkelt de creativiteit van de kinderen en geeft sowieso een nieuwe dynamiek.
  • Maak samen met de kinderen een avonturenparcours in de tuin of in de woonkamer: over een balk lopen, in hoepels springen, onder een tafel kruipen…
  • Heb je zelf geen tuin, of is je huis niet groot genoeg, dan kan je enkele vriendjes uitnodigen in een park of speeltuin in de buurt. Ook daar kan je vlaggetjes hangen en met cake of donuts op een lekker vieruurtje trakteren.
  • Wil je graag een bedankingscadeautje meegeven? Ook dat hoeft niet duur te zijn en kan ook duurzaam. Verzamel het hele jaar door de lege kokers met deksel van Pringles-chips en maak er een schattenkoker van, voor een snoepje, potlood of gum bijvoorbeeld. Of houd de lege blikken melkpoeder bij, kleef er een toffe wikkel op en maak er mooie bewaardozen van. Je stopt er iets kleins in en kan ook dit meegeven met de vriendjes na het feestje. Een fijn souvenir, maar opnieuw: een bedankingscadeautje is zeker geen must.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/07/2022, laatste update op: 04/10/2022

Tags: