Sta je al te popelen om een kamertje in te richten voor je baby? Kan je niet wachten om schattige kleertjes aan te schaffen, of ga je eerder voor een stoere look? Nu is het perfecte moment om even stil te staan bij een aantal clichés en stereotypen. Kijk jij voorbij roze of blauw?

Jongens dragen geen roze kleertjes en mogen niet huilen. Voetballen is niets voor meisjes. We kennen allemaal zulke clichés, de stereotypen die in onze maatschappij nog altijd ingebakken zitten.

Nu je een baby verwacht, is het iets om even wat aandacht aan te geven. Want als je sterk denkt in termen van jongens versus meisjes beperk je eigenlijk de mogelijkheden en interesses van je kindje.

Door af te stappen van die stereotypen geef je je kindje alle mogelijkheden. Het wordt dan niet in het man/vrouw-hokje geduwd, en krijgt op dat vlak de vrijheid om zichzelf te ontwikkelen en eigen keuzes te maken.

Roze of blauw

Kindjes die op die manier genderbewust opgevoed worden, groeien op met het idee dat ze mogen zijn wie ze willen zijn, zonder beperkingen. Dat zorgt ervoor dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en sterker in hun schoenen staan.

Daarnaast is afstappen van die genderstereotypen ook gewoon een heel goed idee, want die stereotypen zorgen in onze samenleving voor structurele ongelijkheden.

Denk maar aan het verschil tussen de moederschapsrust voor mama’s en het geboorteverlof voor vaders en meemoeders, of aan het feit dat vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald worden dan hun mannelijke collega.

LEES OOK > Een toffe naam kiezen voor je baby? Deze sites helpen

Vanaf nu

Waarom we dit vermelden op een moment dat je kindje nog geboren moet worden? Wel, die genderbewuste opvoeding begint eigenlijk nu al. Van bij de inrichting van de kinderkamer en de aankoop van de eerste kleertjes.

Waarom zou je voor een meisje per se een roze babykamer kiezen, en voor een jongen iets blauws? Er bestaan nog massa’s andere kleuren, zonder genderclichés. En in plaats van prinsessen of auto’s kan je ook voor dieren kiezen als decoratie.

Meisjes kunnen gerust een blauw shirt dragen met een dino erop, en jongens mogen ook glitters op hun sokken. Enkele kledingketens werken hier al aan mee, en brengen nu ook genderneutrale collecties uit.

LEES OOK > De babyuitzet: wat heb je nodig en wat niet?

Hoera, het is een baby!

Tja, als je er zo over nadenkt, wat dan met de populaire gender reveal parties?

Je kent ze vast wel: de feestjes waarbij toekomstige ouders zo creatief mogelijk uit de hoek komen om het geslacht van hun ongeboren kindje bekend te maken. Met blauwe en roze ballonnen, cupcakes met roze en blauwe hagelslag, en een confettikanon dat op poppen staat.

Op zich best een leuke gelegenheid om de komst van een zoon of dochter te vieren, maar wel gigantisch genderstereotiep, natuurlijk.

Ook daar kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan. Er zijn veel verschillende manieren om de komst van een kindje te vieren, zonder in genderstereotiepe patronen te vervallen.

LEES OOK > Deze dingen kan je perfect tweedehands kopen voor je baby

Alternatief: babyshower

‘Of het nu een jongen of een meisje wordt, maakt dat uit? Je kan toch ook gewoon het kindje verwelkomen?’, vindt Meron Knikman, mama van Adam (5). Zij probeert in de opvoeding bewust weg te blijven van die stereotypen.

Babyshowers zijn volgens haar alvast een goed alternatief: ‘Dan vier je niet per se dat het een jongen of een meisje wordt, maar gewoon dat er een baby op komst is.’

Wist je trouwens dat Jenna Karvunidis, de founding mother van de gender reveal parties, spijt heeft van de trend die ze in gang heeft gezet?

De bloggende mama postte in 2008 haar verhaal over de gender reveal party voor haar dochter. Maar nu, jaren later, houdt haar dochter helemaal niet van roze en meisjesachtige dingen… Dus: roze of blauw, dat is passé. Er zijn veel meer kleuren in de regenboog!

LEES OOK > Genderbewust opvoeden: hoe begin je daaraan?

Meer lezen over genderbewust opvoeden? Dit document van Expoo geeft je extra handvaten.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 08/04/2022, laatste update op: 26/07/2022

Tags: