Het tijdperk waarin dwergen diep in het bos wonen en zeemeerminnen alleen een sneeuwwitte huid hebben, ligt gelukkig achter ons. Het blijft een minderheid, maar er duiken steeds vaker inclusieve tekenfilms op met helden met een beperking, of karakters waar ook kinderen met een bruine huidskleur zich in kunnen herkennen. Eindelijk.

Inclusieve tekenfilms

Dit jaar nog brengt Disney een nieuwe versie uit van De Kleine Zeemeermin, de klassieker uit 1989. In de film – met acteurs in plaats van tekeningen – zien we Halle Bailey in het water duiken met een zeemeerminnenstaart. Geen roodharige actrice dus, maar een meermin met een bruine huidskleur. ‘She’s brown like me!’. Hartverwarmend zijn de reacties van veel kindjes die zich eindelijk in een Disney-prinses van kleur herkennen.

Ook het gezichtje van de 2-jarige kleuter die als twee druppels water lijkt op Antonio uit de Disneyfilm Encanto ging viraal. Eindelijk ziet de jongen in een film iemand met een donkerbruine huidskleur en hetzelfde afrokapsel als hij! Eindelijk hoort hij erbij, lijken zijn fonkelende oogjes te vertellen.

Diversiteit in kinderfilms, er zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Niet alleen op vlak van kleur, maar ook op vlak van gender en geaardheid, zijn er steeds meer inclusieve tekenfilms.

Omdat het zo belangrijk is dat elk kind in contact komt met een rijke diversiteit aan leeftijdsgenoten en positieve rolmodellen, lijsten we inclusieve kijktips op. De allerbelangrijkste boodschap van die kleurrijke tekenfilms? Je kan alles zijn of worden wat je zelf maar wil.

LEES OOK > Er waren eens… papa en paps: waarom diversiteit in kinderboeken zo’n verrijking is

Boris en Binti

Dit is een tekenfilm over twee kleuters en de alledaagse dingen die ze meemaken. Boris is van Oost-Europese origine en woont met zijn mama, papa en zusje in een sociale woonwijk. Binti is van Afrikaanse afkomst en woont met haar mama in een appartementsgebouw. Mooi hoe diversiteit centraal staat in deze kleuterreeks, en hoe anderstalige kinderen en hun ouders ook Nederlands kunnen leren met het eenvoudige taalgebruik van Boris en Binti.

Te bekijken op VRTnu of op de Ketnet Junior-app.

Jojo en Ouma

De Nederlandse tegenhanger van Ketnet, NPO Zappelin, pakt dan weer uit met Jojo en Ouma, dat het leven volgt van de vierjarige Surinaamse Jojo en haar oma. In de tekenfilm zitten ook stukjes waarin kinderen zelf aan het woord komen en ook daar is duidelijk gelet op diversiteit. Lukt het niet om de tekenfilm via de Nederlandse website te bekijken, tik dan even JoJo & Gran Gran in op YouTube.

Out of Sight

Dit is een heel mooie korte tekenfilm die toont hoe blinde kinderen de wereld ‘zien’. De korte animatiefilm over het blinde meisje Chico dat op zoek moet naar haar hondje Gogo is een eye-opener, sowieso. Je kan Out of Sight bekijken via YouTube.

Paw Patrol

Karakters met een beperking komen steeds vaker en minder stigmatiserend voor in tekenfilms. Massimo bijvoorbeeld, de papa van Luca (Disney en Pixar), is gewoon toevallig geboren met maar één arm. Hij heeft een handicap, maar eigenlijk is dat voor het verhaal en de film verder niet belangrijk.

Of ken je Rex al? Ja hoor, seizoen zeven van Paw Patrol introduceerde een nieuwe held in de vorm van Rex: een hondje in een rolstoel.

LEES OOK > 5x de leukste kinderboeken over diversiteit

Float

Deze kortfilm van Pixar speelt zich af in een buitenwijk van Amerika en gaat over een Filipijnse vader die ontdekt dat zijn zoontje anders is dan andere kinderen. Het zweven in de film is een metafoor voor ‘anders zijn dan de norm’. Het zoontje van de regisseur van Float is autistisch en de film geeft weer hoe hij er als papa mee omging.

Float op Disney+

Santiago en de zee

Deze Nickelodeon-reeks gaat over Santiago, een dappere piraat die samen met zeemeermin Lorelai en nog meer vriendjes hun eiland beschermt. Dat Lorelai Santiago dikwijls moet redden is al heel cool. Dat ze zwart is en dreadlocks heeft, maakt de serie nog cooler.

Nella de ridderprinses

En dat ook prinsessen geweldig stoer kunnen zijn, bewijst deze serie die je kan bekijken via Apple-tv of YouTube. Prinses Nella houdt van roze en unicorns, maar is ook een stoere ridderprinses die op speurtochten gaat en mysteries oplost.

Bino en Fino

Deze tekenfilmserie gaat over een broer en zus uit Nigeria. Het leert kinderen heel wat bij over de Afrikaanse cultuur en gewoontes. En je vindt de afleveringen ook al in het Nederlands.

LEES OOK > Zarissa Windzak verkoopt inclusieve kinderboeken en speelgoed op haar webshop Cargo Confetti

Esme en Roy

Esme en Roy zijn ‘monstersitters’. Esme heeft overal een oplossing voor en maakt de wereld graag wat mooier. Een serie vol positieve rolmodellen waar iedereen vrolijk van wordt. Je vindt ze gratis op YouTube.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/04/2023, laatste update op: 24/10/2023

Tags: