Onze tieners ervaren van alle kanten druk. Fysiek, psychisch, sociaal én digitaal. Als die druk te lang duurt en te veel opstapelt, wordt het regelrechte stress. Verhoog de weerbaarheid van je tienerzoon of -dochter door hem of haar te leren omgaan met stress.

Stress zal er altijd zijn in het leven, het mag alleen niet aanhouden. Om die periodes van stress door te komen, is een gezonde basis belangrijk.

* Voldoende slapen

Wie voldoende heeft geslapen, kan meer aan. Tip voor tieners: smartphone een uur voor het slapengaan uitzetten, eventueel zelfs in een andere kamer leggen.

LEES OOK> Slaaptekort bij tieners: waaraan ligt het en hoe pak je het aan?

* Genoeg bewegen

Liefst sport, waarbij zuurstof wordt rondgepompt naar de hersenen en andere organen, de hartslag stijgt en stresshormonen worden afgebroken. Maar ‘s avonds een blokje om fietsen of een weekendwandeling met het gezin kan ook al wonderen doen. Groen maakt rustig!

* Gezonde voeding

Fruit, groenten, vezels, een beetje (gezonde!) vetten en veel water: ze versterken lichaam én geest. En dat maakt je dus stressbestendiger.

* Bewust ademen

Ademen doen we natuurlijk de hele dag door, maar wel grotendeels onbewust en soms gewoonweg fout. Bewust ademhalen (5 tellen in door de neus, 5 tellen uit door de mond) verlaagt de stress en optimaliseert de toevoer van zuurstof. Moeilijk te realiseren? (Video)lessen yoga en apps met mindfulnesstechnieken zetten je op weg.

* Plannen en organiseren

De chaotische tienerbreinen vinden niets zo moeilijk als plannen en organiseren, maar dat is nu net wel de methode om stress (ietwat) te controleren. Als je weet wat er op je afkomt, dan kan je in elk geval al niet verrast worden. En het maakt ook sneller duidelijk of er te veel op je afkomt: dan is het tijd om activiteiten te schrappen.

> Zo kan je je tiener leren plannen

* Eigen uitlaatklep vinden

Een eigen passie, interesse of vaardigheid kunnen ook een goede buffer vormen tegen schoolstress. Je tiener kan opgaan in ‘zijn’ wereldje, wordt opgeslorpt door de passie en haalt er zelfs energie uit. Het versterkt tegelijk hun zelfvertrouwen, wat meteen maakt dat je tiener meer aankan en niet aan het wankelen gaat bij de minste tegenslag op andere domeinen.

Een andere optie is stress te verminderen bij je zoon of dochter. Dat kan door de oorzaken van stress weg te nemen, of in elk geval te verminderen. Lees hier hoe je dat kan doen.

Veerkracht versterken

Veerkracht en weerbaarheid beschermen je kind tegen stress. Lieve Swinnen: “Hoe meer succeservaringen, hoe meer positieve dingen je pubers meemaken, hoe groter hun veerkracht. Wanneer pubers iets negatiefs meemaken, is het belangrijk dat ze goed opgevangen worden, dat ze voelen dat er mensen zijn die honderd procent achter hen blijven staan.”

Jouw rol als ouder

Je kan de stress van je tiener niet overnemen of verminderen. Je kan ze handvaten aanreiken en je kan er vooral zijn. Alert zijn voor de signalen die je tienerzoon of tienerdochter uitstuurt. Signalen dat het te veel is, niet meer gaat, overspannen zijn. Je kan luisteren. Eerst en vooral luisteren. Niet onmiddellijk willen of kunnen oplossen, maar er zijn, zodat je tiener zijn verhaal kwijt kan.

En je kan ze graag zien. Ze aanvaarden zoals ze zijn, zien wat ze kunnen en waarderen wat ze doen. Er zal altijd ruimte zijn voor verbetering en je kind mag best naar iets streven. Maar geef ze vooral de boodschap dat je ze graag ziet en benadruk wat ze wél goed doen. Herhaal dat regelmatig, ze hebben de neiging je niet te geloven. Een veilig nest en een stevige basis: dat zijn de bouwstenen van weerbaarheid en veerkracht.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 15/10/2019, laatste update op: 15/06/2023