Druk druk druk. Het geldt niet enkel voor volwassenen met job, zorg en sociaal leven. Ook onze jongeren staan onder druk. Druk om te presteren, er goed uit te zien, geliket te worden. De cijfers uit een recente iVox-bevraging in opdracht van Rode Neuzen dag bij duizend Vlaamse jongeren zijn niet om vrolijk van te worden Onbezorgd kan je jongeren allang niet meer noemen, vindt ook Sarah Van Gysegem, jongerenexpert van de Gezinsbond.

Wat zet zoveel druk op het welzijn van onze jongeren? Zowel op mentaal, sociaal als op fysiek vlak zijn er oorzaken te vinden, die meestal ook samenhangen. Dat beseffen de jongeren zelf ook. De helft zegt dat ze zich mentaal beter zouden voelen als ze zich ook fysiek op en top voelen.

Impact op welzijn

*Sociale oorzaken

 • problemen met vrienden (38 procent)
 • angst om er niet bij te horen (30 procent)
 • het gevoel dat niemand hen leuk vindt (10 procent)

Gelukkig vindt 67 procent dat ze leuke vrienden hebben.

*Fysieke oorzaken

 • onzekerheid over het uiterlijk (34 tot 43 procent bij meisjes)
 • niet sterk of sportief genoeg zijn (31 procent)

*Mentale oorzaken

 • druk om te presteren op school (48 procent)
 • faalangst (56 procent)
 • concentratieproblemen (59 procent)

*Digitale druk

 • stress door smartphone (25 procent)
 • verslaafd aan smartphone (21 procent)
 • ongezond veel tijd op smartphone (50 procent)
 • te laat slapen door smartphone (39 procent)

Ruim een kwart zou smartphones willen verbieden op school.

>> Veerkracht versterken bij je kind: hoe doe je dat?

Geen onbezorgde jeugd

Sarah Van Gysegem, auteur van ‘Typisch tieners’, reageert: “Als je weet dat 40 procent van de jongeren élke dag stress voelt, kun je moeilijk spreken van een zalig onbezorgde jeugd. De link met de school is duidelijk: drie op vier gaan gebukt onder de druk die ze daar voelen, of hebben er op z’n minst last van. Jongeren kijken nochtans met een heel open blik naar de wereld en maken graag grote plannen. Maar de druk op hun schouders is zwaar. Puike punten scoren op school, topprestaties neerzetten in de sportclub en er altijd stralend uitzien, zowel offline als online.”

Leerkrachten & ouders

Ook leerkrachten zien dat dat het welzijn van onze jongeren onder druk staat. 36 procent krijgt minstens wekelijks te maken met sociale problemen, 27 procent met fysieke problemen en 24 procent met mentale problemen.

Ongeveer 1 op 3 leerkrachten maakt zich zorgen over de gezondheid van de jongeren. De helft vindt dat er meer tijd en geld moet vrijgemaakt worden om jongeren te helpen met mentale, fysieke en sociale problemen.

Bij de helft van de ouders was de aandacht voor welzijn een beslissende factor bij een keuze voor een school. Zes op de tien ouders vindt dan ook dat scholen meer moeten inzetten op de mentale, fysieke en sociale gezondheid van jongeren.

Rode Neuzen Dag

Die boodschap heeft Rode Neuzen Dag goed gehoord. De vierde editie van deze actie staat in het teken van mentale, sociale en fysieke weerbaarheid van jongeren en richt zich vooral naar scholen.

“Het is tijd, hoog tijd dat we jongeren helpen. Dat we honderd procent inzetten op hun gezondheid en ervoor zorgen dat ze zich beter voelen. In hun hoofd, in het vel, in hun lichaam. Op school en thuis. Online en offline. Ik kan alleen maar toejuichen dat Rode Neuzen Dag dit jaar volop inzet op weerbaarheid”, aldus Sarah Van Gysegem. Ook de Gezinsbond schaart zich achter deze actie.

Het online onderzoek werd van 12 tot en met 24 april 2019 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX op een representatieve steekproef van 1.000 Vlaamse jongeren tussen 6 en 18 jaar, 1000 ouders en 350 leerkrachten, in opdracht van Rode Neuzen Dag.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 23/10/2019, laatste update op: 31/01/2020

Tags: , , , , ,