Jongeren willen niet dat hun mama en papa meekijken over de schouder als ze posten op sociale media. Of toch niet altijd, want er zijn wel situaties waarin de jongeren zelf inzien dat de aanwezigheid van de ouders online praktisch kan zijn.

Voor kinderen jonger dan twaalf vinden jongeren het oké dat de ouders lezen wat ze online zetten. Ouder dan 12 jaar wordt het minder aanvaard, tenzij in ernstige situaties. Het gaat dan om publieke haatpagina’s, beelden die van henzelf verspreid worden en cyberpesten. Dan verwachten jongeren wel dat hun ouders ermee bezig zijn.

Ook verwachten ze van Facebook bijvoorbeeld dat er sneller wordt gereageerd als ze posts melden of een klacht insturen.

Dat blijkt uit de resultaten van het interuniversitaire onderzoeksproject AMiCA. Het project onderzocht onder meer of een automatische analyse van tekst en afbeeldingen op sociale media kan helpen tegen cyberpesten, suïcidaal en grensoverschrijdend seksueel gedrag.

Wat vinden ouders daarvan?

De reacties zijn gemengd. Sommige ouders vinden het idee van een automatische analyse interessant. Andere ouders stellen vertrouwen in de eigen kinderen voorop en werken toe naar een moment dat ze niet meer moeten monitoren”, zeggen de onderzoekers nog. Sowieso is mediawijsheid en online kennis een goed idee. Als ouder kan je daarvoor terecht bij Veilig Online of bij de 6 basistips voor een digitale opvoeding.

In ons tienerboek ‘Typisch tieners’ trekken we ook de kaart van het vertrouwen. ‘Meelezen is not done, privacy is echt heel belangrijk voor tieners’, zegt schrijfster Sarah Van Gysegem. “Als ouders lezen wat hun kinderen posten, zorg dan dat je dat altijd zegt én dat je kan argumenteren waarom.”

 

Ons volgen:

Gepubliceerd op: 19/12/2016, laatste update op: 21/12/2017

Tags: , , , , ,