Zelf vinden ze het niet altijd leuk, zeker niet als de benen wat langer worden. Maar het is wél het veiligste: je baby zolang mogelijk tegen de rijrichting in vervoeren. Met deze tips zorg je ervoor dat je baby veilig in de autostoel zit.

Twee op de drie kinderen zit niet vastgeklikt in de auto. Eén op de tien zit zelfs niet met een gordel in de auto. Bij correct gebruik van een autostoel voor baby’s kan het risico op een ernstig letsel of overlijden bij een ongeval met 55 procent dalen. De moeite dus. Beloof jij ook om je kind veilig vast te klikken?

Dat is geen overbodige luxe. Bij een frontale botsing met een snelheid van 50 km/u wordt het gewicht van je kind vermenigvuldigd met 40. Zit je kind niet vast, dan wordt hij dus met die massa naar voren geslingerd. Hem tegenhouden is er niet bij: zo’n gewicht kun je onmogelijk stoppen in een fractie van een seconde.

In een correct gebruikt zitje loopt een kind driemaal minder gevaar op ernstige gevolgen. Kortom: zet je kind altijd klikvast in de auto! Ook voor korte ritjes dus of als je supergehaast bent.

LEES OOK > Je kind veilig in de auto: van babyzitje tot verhogingskussen

Tips om de baby veilig in de autostoel te zetten

1) Tegen de rijrichting in

Het hoofd van een baby is in verhouding zwaarder dan dat van volwassenen. Opdat de nekwervels deze klap niet zouden moeten opvangen, zet je je kind het best tegen de rijrichting in. Zo wordt een eventuele klap opgevangen door de hele rug. Plaats het babyzitje liefst op de achterbank. Staat de stoel toch voorin, vergeet dan niet de airbag uit te schakelen. Schakel alleen over naar een stoel van groep 1 als het hoofd van de baby erboven uitsteekt of de gewichtslimiet (10 of 13 kilo) bereikt is.

2) Riempjes van de maxi-cosi

Klik de riempjes vast tot je de ‘klik’ hebt gehoord en span ze aan tot er maximaal één centimeter tussen de riempjes en het kind zit, zodat hij bij een ongeval stevig op zijn plaats wordt gehouden. De riempjes mogen niet gedraaid zitten!

3) Vastklikken in de auto

  • Zonder isofix: Zet de autostoel voor baby’s vast met de gordel. Klik eerst het korte deel van de gordel vast (deel over de beentjes) en zet deze vast in de gleufjes. Doe je dat niet, dan kan de stoel loskomen bij een ongeval. Maak daarna het lange eind van de gordel achteraan vast (gebruik ook de gordelklemmen als die er zijn). Gebeurt dat niet, dan kan het zitje opzij geworpen worden. Span de gordel aan en zorg dat hij niet gedraaid zit! Check dat het stoeltje stevig vaststaat en niet te veel meegeeft.
  • Met isofix: installeer het draagsysteem volgens de gebruiksaanwijzing. Let erop dat de poot van het systeem op de grond rust. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoel niet kan kantelen. De maxi-cosi klik je er dan simpelweg op vast. Omdat de autostoel letterlijk aan de auto is vastgemaakt en niet kan loskomen, is een extra gordel niet nodig. Ook de kans op fouten of slordigheden daalt, wat de veiligheid van het kind ten goede komt.

4) Draagstang of draagbeugel

Afhankelijk van het merk moet die voor de veiligheid rechtop blijven staan of net niet. Lees daarvoor de gebruiksaanwijzing.

5) Hoofdsteun en extra kussens voor kleine baby’s

Die dienen niet alleen voor het comfort van je baby, maar kapselen hem ook in, wat helpt om een eventuele klap op te vangen.

Veilige stoel

Natuurlijk moet het stoeltje zelf ook veilig zijn. Daarvoor moet het gekeurd en goed bevonden worden. Dat zie je aan de oranje sticker op het stoeltje. Op die sticker (‘homologatielabel’) staat ook voor welke lengte en welk gewicht de stoel geschikt is.

Label voor een autostoel voor baby’s.

Momenteel zijn er twee systemen: i-Size richt zich vooral op de lengte van het kind en wordt gebruikt bij het isofix systeem. Het universal-systeem (ECE R44/04) neemt het gewicht als maatstaf. Die laatste stoeltjes zijn niet zijdelings getest.

Stoeltjes uit groep 0+ (tot 13 kilo, 12 – 15 maanden) zijn veiliger dan babyzitjes van groep 0 (tot 10 kilo, tot ongeveer een jaar). Je kunt je baby dan langer tegen de rijrichting in vervoeren.

Vervoer met de reiswieg mag tot 10 kilo. Omdat het kind daarin niet vastgegespt is, is het een minder veilige methode van vervoer. Ook moet je erop letten dat je de wieg correct vastmaakt, met riemen aan beide kanten bijvoorbeeld. Niet elke reiswieg is daarop voorzien.

Tweedehands

Een autostoel voor baby’s kan alleen doorgegeven worden als de stoel ongevalvrij is. Is dit niet het geval, dan kan er intern iets kapot zijn gegaan waardoor de veiligheid niet meer gegarandeerd is. Koop daarom alleen een autostoel over van mensen die je kent en vertrouwt.

Ook als je zelf een ongeval hebt gehad, wordt aangeraden om het stoeltje te vervangen.

LEES OOK > 5 babyspullen die niet ideaal zijn om tweedehands te kopen

Het gevaar van de winterjassen

Een dikke winterjas of winterpak in de maxi-cosi is af te raden. Zelfs als de riempjes het strakst worden aangespannen, is er te veel ruimte tussen de baby en de riempjes en zit hij dus niet veilig in de autostoel. Dat kan je goed zien als je de baby vervolgens uit de jas haalt, in de maxi-cosi zet en de riempjes zonder aanpassen sluit.

Bij een impact wordt die voering helemaal platgedrukt en kan de baby door de ontstane ruimte te veel bewegen. Een dikke trui kan wel, net als een extra deken of de jas omgekeerd aantrekken (over de riempjes dus).

Hetzelfde geldt voor andere passagiers en de bestuurder. Wat je kunt doen is de jas uitdoen, de gordel aan en de jas weer aandoen over de gordel.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 07/10/2017, laatste update op: 08/02/2022

Tags: