‘De vijf maanden bevallings- en borstvoedingsverlof leken voor mijn bevalling eindeloos, maar nu krijg ik het al warm als ik denk dat ook daaraan een einde komt.’ Aan het woord is Melissa Melis, op 26 juni voor de eerste keer mama geworden van dochtertje Cleo. ‘Op dit moment draait alles rond onze dochter. Logisch dat elke moeder die veertien weken moederschapsrust met beide handen wil grijpen.’
De laatste weken leeft Melissa op adrenaline – ‘Zo’n kleintje geeft je vleugels, hé!’ – maar de moederschapsrust is voor de kersverse mama geen overbodige luxe. ‘Ik geef borstvoeding en zal dus in totaal zo’n vijf en een halve maand thuis zijn voor Cleo.
Voor ik beviel, leek die periode me eindeloos, maar ondertussen besef ik hoe snel de tijd vliegt. En hoe belangrijk rust is. Toen Cleo er nog niet was, kon ik niet inschatten hoe graag ik bij mijn dochter wou zijn. Ik wil geen enkel kreetje of lachje missen.
Door mijn bevallingsverlof kan ik zelf ook stilaan een nieuw ritme vinden – en middagdutjes doen, als de nachten weer eens veel te kort waren’, glimlacht Melissa.
LEES OOK > Heb ik recht op borstvoedingsverlof?
Iedereen dezelfde kansen
Aangezien ze zelf in de zorg werkt, was Melissa al na het eerste zwangerschapstrimester thuis. ‘Een luxe, dat besef ik’, zegt ze. ‘Borstvoeding of niet: elke moeder zou dezelfde rechten moeten hebben’, zegt ze.
‘Je moet ’s nachts toch uit je bed om eten te geven.’ Daarom spreekt het voorstel van de Gezinsbond om het bevallingsverlof te verlengen naar 26 weken Melissa heel erg aan.
‘Dat zal voor elke moeder zo zijn, daar ben ik zeker van. Hoe langer je bij je baby kan zijn, hoe beter. De eerste maanden zijn zo cruciaal dat ik zoveel mogelijk zelf bij mijn dochter wil zijn. Als die tijd samen voor elke moeder wettelijk wordt vastgelegd op meer dan zes maanden, kan ik dat alleen maar toejuichen.’
Helpende handen
‘En dan zijn er nog de papa’s’, gaat Melissa verder. ‘Tien dagen vaderschapsverlof is te weinig. Dan heb ik het niet over de praktische kant – al is een extra paar handen altijd welkom – maar over de vader-dochterband.
Er is nauwelijks tijd om te wennen aan het idee dat je ouder geworden bent, maar er zijn ook de slapeloze nachten en het bezoek dat overdag langskomt. Gelukkig kon mijn vriend zijn vakantie verplaatsen waardoor ik er minder alleen voor sta.’
Ook de grootouders steken met alle plezier een handje toe. Melissa: ‘Mijn vader komt om de twee weken een paar dagen logeren en neemt dan wat huishoudelijke taken over. Ook op mijn schoonouders kan ik altijd rekenen. Zonder hen zou deze periode er minder relaxed uitzien.’
LEES OOK > Eindelijk komt het er: 20 dagen geboorteverlof
Ideale combinatie
‘Deze periode is voor mij synoniem met genieten. Bevallen in coronatijden was vreemd, maar tegelijk ook heel fijn. Ik ben niet rouwig om de beslissing om geen kraambezoek toe te laten in het ziekenhuis. Ik ben er zeker van dat ik door de rust sneller ben genezen van de keizersnede.
Toen we thuiskwamen, konden we eerst moeilijk nee zeggen tegen bezoek. Dat bleek niet zo’n goed idee. De rustige baby die Cleo was in het ziekenhuis, durfde na een hele dag bezoek ’s nachts haar keel open te zetten’, lacht Melissa.
‘Daarom beperken we ons nu tot maximaal een keer bezoek per dag en bouwen we rustdagen in. Voor Cleo, maar ook voor onszelf.’
Voor nu is het in de eerste plaats baby Cleo die telt. Aan opnieuw gaan werken denkt Melissa liever nog niet te vaak. ‘Hoe graag ik mijn werk ook doe, die paar maanden thuis na de geboorte zullen sowieso te kort zijn. (glimlacht)
Als ik kijk hoe snel de tijd tot nu toe is gegaan… Cleo is ondertussen bijna drie weken oud (dit gesprek vond plaats midden juli, red.), maar het lijkt alsof ze gisteren pas op de wereld kwam. Ik kan deze periode echt wel gebruiken om aan haar te wennen en een ritme te vinden als gezin van drie.’
LEES OOK > Willen papa’s meer geboorteverlof? Of staat Thomas Vanderveken alleen met zijn vraag?
Vanaf nu 14 weken moederschapsrust na de bevalling, ook bij tijdelijke werkloosheid of ziekte
Wie tot voor kort in de zes weken vóór de vermoedelijke bevallingsdatum ziek of tijdelijk werkloos werd, verloor die dagen in bevallingsrust. Dat is nu verleden tijd: pas bevallen moeders behouden het recht op veertien weken bevallingsverlof, ook bij ziekte of tijdelijke werkloosheid in de weken vóór de bevalling.
Moederschapsverlof in België bestaat traditioneel uit twee delen: maximum zes (acht in het geval van een meerling) weken prenataal verlof of zwangerschapsrust en minstens negen weken postnataal verlof of bevallingsrust.
Vóór de bevalling nemen toekomstige moeders verplicht een van de zes (of acht) weken op, na de bevalling volgen nog negen weken verplichte weken rust. Wie wil, zet de vijf niet-verplichte weken prenataal verlof over naar de periode na de bevalling.
Werd je ziek in de zes weken vóór de vermoedelijke bevallingsdatum, dan werden de ziektedagen tot voor kort afgetrokken van de moederschapsrust. Dat was ook zo bij moeders die tijdelijk werkloos werden.
Mede dankzij de Gezinsbond is die regeling nu verleden tijd: ook wie in de zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum ziek of tijdelijk werkloos wordt, behoudt sinds 1 maart het recht op veertien weken rust na de bevalling.
Voorlopig geldt de regeling enkel voor vrouwen in werknemersstatuut, maar de Gezinsbond pleit voor dezelfde rechten voor ambtenaren en zelfstandigen.
LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief
Dit artikel verscheen in augustus 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 04/09/2020, laatste update op: 17/01/2022