Alsof een babynaam vinden nog niet moeilijk genoeg is, zijn er ook allerlei regels waar je naam aan moet voldoen. Die durven al eens te verschillen van land tot land, maar eerlijk is eerlijk: met gezond verstand kom je al ver.

Het lijkt verregaand om jongens- of meisjesnamen te weigeren: mag iemand niet gewoon de naam geven die hij wil? Maar als je de namen ziet, dan begin je te begrijpen waarom de babynamen verboden werden.

Frankrijk had lange tijd een strikte lijst van toegelaten babynamen. In 1993 veranderde dat, maar Frankrijk behield zich wel het recht een naam te weigeren als die ingaat tegen het belang van het kind.

Zoals deze 17:

1 – Nutella

Yep, zoals de choco. Voorspelbaar dat het gerecht deze tegenhield. De ouders hernoemden hun dochter Ella.

2 – MJ

De ouders kozen de naam ter nagedachtenis van Michael Jackson. Het gerecht ging niet akkoord en deed een tegenvoorstel: Emjy, de fonetische spelling van hun oorspronkelijke keuze dus. Dat wilden de ouders dan weer niet, dus werd het Jean.

3 & 4 – Prince William /Mini Cooper

Volgens het gerecht zou deze naam leiden tot een leven van pesterijen en grapjes. De ouders bleken Britse fans want hun tweede voorstel was Mini Cooper, zoals de auto. Dit werd logischerwijs ook geweigerd door het gerecht.

5 – Manhattan

Het eiland dat het grootste deel van New York City uitmaakt werd in 1983 geweigerd als meisjesnaam.

6 – Fraise

Een dochter genaamd ‘Aardbei’, dat is wat een koppel wilde. Het gerecht stak er een stokje voor met het argument dat het meisje zou blootgesteld worden aan pesterijen. In het Frans bestaat immers de uitdrukking ‘ramène ta fraise’, met verschillende, redelijk negatieve betekenissen.

7 – Titeuf

Titeuf is een populair stripfiguurtje in Frankrijk. De rechter vond het een slecht idee, maar de ouders gingen in beroep. De rechter in beroep had dezelfde mening ‘ondanks het feit dat het een sympathiek figuurtje, is het ook een naïeve domoor’. Het kind zou volgens de rechter teveel spot over zich krijgen.

8 & 9 – Joyeux / Patriste

Een kind is een groot geluk (gemengd met een reeks zorgen), maar om het nu ‘Gelukkig’ te noemen? Ook hier vond de rechter dat de naam het kind alleen maar problemen zou opleveren. De ouders opteerden dan voor ‘Patriste’, een fonetische schrijfwijze voor ‘pas triste’ (niet droef) maar ook dat passeerde niet voorbij de rechter. Uiteindelijk werd het meisje Soleil genoemd.

Zelf op zoek naar een jongensnaam of een meisjesnaam? Hier vind je inspiratie

10 – Fleur de Marie

Deze naam komt voor in een 19e eeuwse roman maar toch gingen verschillende rechtbanken in de jaren ’80 en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 1996 niet akkoord. De naam zou te excentriek en eigenaardig zijn. Benieuwd of dat nu nog tegengehouden zou worden.

11 – Ravi

Net zoals bij ‘joyeux’ werd ‘Ravi’ niet als jongensnaam aanvaard. Ravi betekent zoveel als ‘verrukt’ en is ook een Indische meisjesnaam. Het beroep van de ouders werd verworpen met de argumenten dat de naam een resultaat was van ‘extreme fantasie’ en tegen het belang van het kind inging.

12 – Babar

De olifant uit de gelijknamige verhalen bleek ook geen geschikte meisjesnaam.

13 – Gloarnic

De ouders verdedigden deze naam tegenover de rechtbank met het argument dat het verwees naar hun afkomst. Maar aangezien de rechtbank daar geen bewijs van kon vinden, werd de naam verworpen.

14 – Folavril

De naam van een parfum geven aan je dochter, terwijl je ook nog de link met ‘Gekke April’ kan maken? Misschien toch beter niet. In plaats daarvan werd het Zoé.

15 & 16 – Babord & Tribord

Bakboord en stuurboord: het is eens iets anders voor een tweeling. Maar het gerecht zag het niet zitten.

17 – Fañch

Een recente weigering die voor een keer niets te maken had met de betekenis van de naam, maar alles met het teken op de ‘n’. De naam is nochtans Bretoens van oorsprong, wat de weigering meteen ook een politiek tintje geeft. Het is namelijk niet de eerste keer dat Bretoense namen worden geweigerd. Eén gezin had in 1975 zo zes kinderen die officieel niet bestonden. Daarna versoepelden de Fransen hun naamwetgeving.

18 – Renaud Mégane

Net als bij Mini Cooper werd deze naam (fonetisch hetzelfde als het automerk Renault Mégane) geweigerd.

Verboden voornamen in België

In België is de keuze van voornaam voor je kind in principe vrij. Toch worden ook hier voornamen verboden: als de naam verwarrend is of het kind of derden schade kan toebrengen. Zo werd de meisjesnaam ‘Bloem’ geweigerd omdat de combinatie met achternaam ‘Pot’ wellicht voor pesterijen zou zorgen. Ook Xeal en Muisje zijn namen die verboden werden in België.

Bekijk de wetgeving rond voornamen in België op de site van de federale overheid. De naam wordt in principe opgegeven bij de geboorte-aangifte, binnen de 15 dagen na de geboorte.

LEES OOK: De oplossing voor discussie over dubbele achternaam

Gezinsbond voor jonge ouders

De Gezinsbond is er voor iedereen, en dat al van bij het prille begin. Wie (opnieuw) mama of papa wordt, kan zich inschrijven voor het gratis magazine Brieven aan Jonge Ouders. Doorspekt met praktische tips en echte verhalen, worden mama’s en papa’s begeleid bij het proces van opvoeden, en van mama en papa worden. Nieuwsgierig? Hier kan je spieken in de eerste drie nummers!

En nee, hiervoor hoef je geen lid te zijn van de Gezinsbond – al zijn er echt goede redenen om dat wel te worden!

Volg ons ook via Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, standpunten en activiteiten.

Gepubliceerd op: 22/12/2017

Tags: , , ,