De kans op keizersnede door een belemmering van het geboortekanaal neemt toe. En nee, volgens bioloog Philipp Mitteroecker ligt dat niet aan het feit dat vrouwen niet ‘willen’ bevallen op natuurlijk wijze.

Waardoor zou de kans op een keizersnede door belemmering van het geboortekanaal dan wel toenemen? Door … de keizersnede zelf. Dat is de conclusie uit een wiskundige analyse aan de Universiteit van Wenen.

Obstructie

‘Een belemmerde bevalling komt bij mensen schrikwekkend vaak voor: 3 tot 6 procent wereldwijd’, stellen de onderzoekers. De meeste van deze belemmerde bevallingen zijn te wijten aan twee factoren: baby’s met een te groot hoofd en/of vrouwen met een te smal bekken.

Belemmering of obstructie van het geboortekanaal is potentieel een gevaarlijke situatie voor moeder én kind. Het is dan ook verantwoordelijk voor een deel van de sterftes in het kraambed.

Evolutie

Omdat keizersneden vaker worden toegepast (en zijn verfijnd), overleven zowel de baby’s met een groot hoofd als de vrouwen met een smal bekken deze geboortes en bevallingen. Gevolg: deze vrouwen kunnen het ‘smalle bekken’ ook succesvol doorgeven aan hun dochters.

Het gevolg op lange termijn laat zich raden: meer keizersneden als gevolg van het feit dat de grotere hoofden van de baby’s niet door de te smalle bekkens passen.

De onderzoekers willen niet gezegd hebben dat natuurlijke bevallingen niet meer zullen kunnen. Door de vooruitgang in de geneeskunde blijven ook te vroeg geboren en te kleine baby’s leven. Bovendien zijn de onderzoekers overtuigd dat het hoofd van de baby niet groter zal blijven worden. Dat zou te veel energie vragen van de moeder en is dus evolutionair niet interessant.

Nog redenen

Natuurlijk is obstructie niet de enige reden voor een keizersnede: amper 3,6 procent van de bevallingen is een keizersnede door belemmering van het geboortekanaal. In totaal is bij ons 1 op 5 bevallingen een keizersnede. Een groter deel wordt dus uitgevoerd om andere redenen, bijvoorbeeld een stuitligging, maar ook om redenen die niet ‘medisch noodzakelijk’ worden geacht.

Er wordt geprobeerd om die ‘niet-medische noodzakelijke keizersneden’ terug te dringen. Omdat keizersneden duurder zijn voor de maatschappij, het herstel langer duurt en omdat het (kleine) risico’s met zich meebrengt bij een volgende zwangerschap of bevalling.

LEES OOK > 10 gênante weetjes van na de bevalling

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 21/12/2016, laatste update op: 10/08/2021

Tags: , ,