Elke keer dat kinderen bij oma en opa gaan logeren, is dat voor iedereen een feest. Kleinkinderen en grootouders hebben vaak een speciale band, die met geen enkele andere relatie te vergelijken valt. Maar wat die band exact inhoudt? Daar is het moeilijk de vinger op te leggen. We proberen het toch, aan de hand van 7 uitspraken van kleinkinderen.

“Mijn oma maakt van alles een avontuur. De tuin is ons oerwoud.
-Lise, 7 jaar

Kinderen hebben met hun grootouders gemeen dat ze graag op stap gaan. Als oma of opa ben je waarschijnlijk met pensioen, en trek je er graag op uit. Naar de zoo, naar het strand, naar de kinderboerderij, of naar de luchthaven om vliegtuigen te zien opstijgen. Maar zelfs een tripje naar de supermarkt kan een avontuur worden – elke boom onderweg is een obstakel, en achter elke bocht schuilt een verrassing. Het is prachtig om te zien: kinderen en hun grootouders samen op pad, met hun fantasie als belangrijkste attribuut.

“Opi heeft allemaal fantastische dingen meegemaakt, maar ik weet niet of alles écht is gebeurd.”
-Emma, 10 jaar

Als grootouder heb je een pak meer levenservaring dan je kleinkinderen, en natuurlijk deel je graag je meest spannende of tot de verbeelding sprekende belevenissen met hen. Dat je dan af en toe overdrijft, of hier en daar de waarheid verdraait, dat kan helemaal geen kwaad. Je kleinzoon of -dochter hangt sowieso aan je lippen.

“Mijn vake kan heel goed een kip na-apen. Supergrappig!”
-Liam, 7 jaar

Vroeger, toen je zelf nog middenin de rat-race zat, had je misschien minder tijd om het kind in jezelf los te laten. Maar dat haal je nu met je kleinkinderen ruimschoots in, en dat vinden ze heerlijk. Je doet mee gek op kinderliedjes, laat je helemaal gaan tijdens de poppenkast en legt je mee languit op de grond om strips te lezen – zelfs al duurt het daarna even voor je weer recht geraakt.

“Bij opa en oma moet ik mij nooit haasten.”
– Alice, 8 jaar

In tegenstelling tot thuis, waar het vaak een uitdaging is om iedereen op tijd op school, op het werk of bij de sportclub te krijgen, zwemmen kinderen tijdens een logeerpartijtje bij oma en opa wél in een zee van tijd. Kleinkinderen vinden het fijn dat ze zelf rustig hun schoenen mogen strikken, dat ze tijdens het ontbijt zo lang mogen treuzelen als ze willen en dat ze, samen met jou, tot ’s middags in hun pyjama mogen blijven zitten om te knutselen en te kliederen.

“Mijn nono klapt in zijn handen als ik op mijn poep val.”
-Alexander, 5 jaar

Grootouders zijn de meest uitbundige fans! Als jullie koter op het potje doet, zijn bord (half) leeg eet, zijn twee benen door dezelfde broekspijp wurmt, ‘k zag twee beren protjes smeren zingt of uit de maat danst op de muziek van een straatmuzikant: alles verdient een groot applaus, een dikke knuffel en een snoepje. Bij jullie kunnen de kleinkinderen alles uit de kast halen, en worden ze bejubeld en bezongen. Geen wonder dat ze zo graag op bezoek komen.

Het geduld van mijn omi raakt nooit ofte nooit ofte nooit op.”
-Louis, 6 jaar

Je verbaast je er zelf soms over, wáár je het geduld vandaan haalt om te luisteren naar lange moppen zonder clou, of om nóg maar eens hetzelfde verhaaltje voor te lezen, of om urenlang de schommel te duwen. Maar het kost je geen moeite en je doet het met plezier, en dat voelen je kleinkinderen ook. Ze weten dat jij (bijna) alles leuk vindt wat zij leuk vinden. En die mop die ze op school van een vriendje leerden? Ze kunnen niet wachten om die aan jou te vertellen. Want oma of opa doen lachen, dat is het beste wat er is.

“Soms ken ik dingen die mijn mémé en pépé niet kennen, en dan mag ik juffrouw spelen.”
-Elena, 9 jaar

De wereld verandert snel. Je gebruikt wel vlot een computer en een smartphone, maar af en toe zijn er toch dingen die je niet helemaal snapt. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je die foto van je vakantiehuisje niet krijgt doorgestuurd? Daar is de kleindochter voor! Ze helpt maar wát graag bij het instellen van je digicorder of het sturen van een berichtje. Maar dat niet alleen, je blijft ook mee met de hipste dansjes (Fortnite, iemand?), de jongste muziek of de nieuwste hype. Kleinkinderen houden je jong. En zij vinden het zalig om te helpen. Win-win.

Grootouders zijn heel betrokken bij de kleinkinderen

Tips om de relatie met je tienerkleinkind te versterken

Foto’s van je kleinkinderen op sociale media: doen of niet?

Gepubliceerd op: 23/10/2019

Tags: