Deze zomer is onze valies vol reisdromen vooral gevuld met uitstapjes dicht bij huis. We gaan ook even over de grens: klaar voor wat fijne plekjes en frisse ontdekkingen?

Kleurrijke Van Eyck

Gent zet dit jaar in op Van Eyck maar werd de pas afgesneden door corona. Met de zomertentoonstelling Kleureyck in het Design Museum toont de stad nog steeds haar ambities. Geen werken van de meester zelf in deze expo maar blikvangers als Anima, de zwevende bol van lichtkunstenaar Nick Verstand, en de ‘blauwe kamer’ van Studio Plastique.

kleureyck

Het kleurenpalet van Van Eyck krijgt een heel originele invulling waar designersvernuft gecombineerd wordt met wetenschap, ecologie en tonnen creativiteit.

Ondanks ‘coronabeperkingen’ (geen touchscreens) valt er voldoende te beleven voor de ganse familie, ook de kleinkinderen zullen zich er niet snel vervelen. Tijdig reserveren is de boodschap.

LEES OOK > 6 tips die een museumbezoek met kinderen leuker maken

De noodzakelijke maatregelen in musea hebben ook wel hun voordeel. Sowieso mikt het net opgefriste Groeningemuseum in Brugge op intimiteit, maar door de huidige bezoekersbeperking kom je nog makkelijker bij de meesterwerken.

In de tentoonstelling ‘Van Eyck in Bruges’ sta je in de eerste zaal meteen oog in oog met het ‘Portret van Margareta Van Eyck’. Voor het cinemagroot ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ kan je zelfs in de zetel gaan zitten.

Beide tentoonstellingen kan je bezoeken met de museumpas, en die pas kan je aanschaffen met spaarkorting.

LEES OOK > Zes redenen waarom je de zomerzoektocht in Sint-Truiden niet mag missen

Urbancafé midden in de bossen

Wie de drukte van de binnenstad wil vermijden kiest voor het Brugse ommeland. Fietsplezier gegarandeerd langs kastelen en abdijen. De bulskampveldroute (29 km) verkent een stukje van het Landschapspark Bulskampveld, het bosrijkste gebied van West- en Oost-Vlaanderen. In het provinciedomein in Beernem is het lekker verpozen op het ruime terras van ‘urbancafé’ Lippensgoed.

Door corona is er geen 40ste editie van het Kunstenfestival Watou maar wel een gedichtenparcours (35 km) dat je met de fiets op eigen tempo kan ontdekken. In en rond Watou en Poperinge kan je 15 gedichten lezen of horen die zich allen in de buurt van fietsknooppunten bevinden. Brihang brengt een tuingedicht van Anneke Brassinga. Erwin Mortier leest een gedicht voor zijn onlangs overleden vader.

Echte avonturiers blijven ergens onderweg kamperen. Voor fervente kampeerders is buitengewoonkamperen.be een aanrader. Je ontdekt er verschillende boeiende locaties zoals het ‘Rode Ridder-’kasteel van Horst in het Hageland of je logeert met je bubbel bijvoorbeeld in een 6-persoonstent in Mettekoven Heers.

Je bent dan enkele pedaaltrappen ver van Sint-Truiden waar Gezinssport Vlaanderen deze zomervakantie haar zomerzoektochten organiseert. Het keuzemenu bestaat uit niet minder dan vier zoektochtformules: wandelzoektocht (4 km), kinderzoektocht (4 km), fietszoektocht (30 km) of ga op schattenjacht via geocaching.

Velodromen

Naturalis - uitstapjes

Opnieuw naar onze fiets en terug in de tijd. Eind 19de eeuw is de velo een ware rage. Met de expo Velodroom toont het Letterenhuis in Antwerpen 57 fietsaffiches uit eigen collectie. Fietsen in de belle époque ziet er alleszins avontuurlijk uit, maar in elke tijdsperiode valt er wel wat te rapen.

LEES OOK > Ook na de coronacrisis: blijven fietsen allemaal!

Haal het gratis fietsplan (30 km) bij de toeristische dienst en ontdek dat Antwerpen, fietsen en architectuur een geweldige combinatie vormen. Zo kom je ook aan het markante MAS, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten. Datzelfde bekende architectenbureau is verantwoordelijk voor de verbouwing van Naturalis in Leiden.

Vorige zomer werd het Nederlandse centrum voor biodiversiteit ferm uitgebreid. In het aanpalende museum kan je dus voortaan niet alleen dino’s bewonderen maar ook de indrukwekkende inkomhal.

Zonnebaden

Zo zijn we toch de grens over en terwijl je in de buurt bent, zet ook maar Museum Voorlinden op je lijstje. In Wassenaar (tussen Scheveningen en Den Haag) vind je een privémuseum voor alle leeftijden dat je meteen een vakantiegevoel geeft.

Voorlinden-uitstapjes

Voor sommigen zorgt het woord ‘museum’ alleen al voor een lichte vorm van huivering, maar als je er één zou uitproberen deze zomer, kies dan voor dit hippe exemplaar.

Het meest vertederende werk in de collectie is een beeldengroep van de Australische kunstenaar Ron Mueck. We zien twee oudere mensen in badkleding, meer dan levensgroot, die onder een parasol op de houten museumvloer liggen. Je hebt de neiging ze even te strelen. Maar zeker in coronatijden moet je daarmee opletten.

Achteraf kan je zelfs nog pootje baden in Scheveningen. Veel strandplezier!

Vakantievlinders

Zin in nog meer familie-uitstapjes? En ben je lid van de Gezinsbond? Neem dan zeker een kijkje bij onze vakantievlinders. Ook bij Familie Fit vind je heel veel leuke ideeën, zoals de Piratentocht in Koksijde.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 03/07/2020, laatste update op: 29/07/2020

Tags: