Als kersverse ouder heb ik het idee om mijn kinderen een genderbewuste opvoeding te geven en dus te kijken en luisteren naar de interesses en voorkeuren van mijn kind. Maar hoe doe ik dat het best, aangezien ik maatschappelijk een zekere druk ervaar om in een bepaalde richting te denken? Als ik op zoek ga naar speelgoed, kledij of schoolgerief, bots ik in de winkelrekken vaak op een duidelijke opsplitsing tussen jongens en meisjes. Roze en de meer lieflijke spullen zijn voor meisjes, blauw en al wat stoer is, is voor jongens bedoeld. Hoe kan ik dan nog een vrije keuze maken voor mijn kind?

Voorkeuren

Je vraag alleen toont al dat je genderbewust omgaat met je opvoeding. Knap! Het idee om uit te gaan van de interesses van je kind is alvast prima. Heel wat kinderen gaan namelijk zelf door een fase waarin ze stereotiepe voorkeuren hebben. Daar is op zich niets mis mee.

Wel is het vaak moeilijk om te zien welke voorkeuren vanuit je kind zelf komen en welke ingegeven zijn door de omgeving: aangeboren voorkeuren en de invloeden van familie, vrienden en reclame werken op elkaar in.

Het is dus goed om zelf alle opties open te houden en je kind niet bewust in een genderspecifieke richting te duwen. Je kan zelf zo veel mogelijk op zoek gaan naar genderneutraal speelgoed en genderneutrale kledij.

LEES OOK > Roze of blauw? Genderstereotypen doorbreek je nog vóór je kindje er is

Genderbewuste opvoeding

Die zoektocht is niet altijd gemakkelijk, dat klopt: winkels bieden nog vaak stereotiepe en binaire keuzes aan. Het aanbod dwingt je een keuze te maken.

Om dat te omzeilen, zou ik je aanraden om duurzaam speelgoed te kopen, zoals houten speelgoed. Of kies voor speelgoed dat niet ‘dubbelop’ werkt: vermijd bijvoorbeeld een blauw-grijze werkbank of een keukentje dat ook nog eens roze geverfd is.

Het is ook belangrijk voor kinderen dat ze met elk soort speelgoed in aanraking komen: zowel puzzels, blokken, constructiespeelgoed, auto’s en games als knuffels, poppen, knutselmateriaal, verkleedkledij… Zo ontwikkelen ze alle nodige vaardigheden.

Ook voor kledij en schoolmateriaal kan je op zoek gaan naar duurzame winkels, tweedehandswinkels of merken die minder stereotiep zijn, en daarbij bijvoorbeeld uitgaan van de lievelingskleur van je kind.

LEES OOK > Genderbewust opvoeden: hoe begin je daaraan?

Op dinsdag 31 januari kan je gratis het webinar over genderbewust opvoeden meevolgen. Meer info vind je hier.

Dit artikel verscheen in januari 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 03/01/2023

Tags: