Voor veel mama’s betekent het einde van de moederschapsrust ook het einde van de borstvoeding. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het zou zelfs jammer zijn om te stoppen op een moment dat het op fysiek vlak steeds meer vanzelf begint te lopen. Maar hoe krijg je het allemaal voor elkaar? Acht vragen over borstvoeding of flesvoeding op een rijtje.
1. Is enkel moedermelk nog voldoende?
Wees gerust, je kan je kindje zonder problemen uitsluitend borstvoeding blijven geven tot het zes maanden oud is.
De samenstelling van moedermelk verandert namelijk voortdurend mee met de behoeften van je baby. In moedermelk zitten daardoor alle voedingsstoffen in de meest optimale verhouding.
Het is dus niet nodig om je kindje nu al groenten of fruit voor te schotelen. Dat is pas écht nodig eens je kindje zes maanden oud is.
LEES OOK > Moedermelk: superfood voor je baby en voor goede bacteriën
2. Hoe combineer ik borstvoeding geven met mijn job?
Bekijk ruim op voorhand hoe je jouw job kunt combineren met borstvoeding geven. Informeer je over borstvoedingspauzes, ouderschapsverlof, deeltijds werken en de mogelijkheden voor borstvoeding in de kinderopvang.
Leg je oor ook eens te luisteren bij de verpleegkundige van Kind en Gezin of je vroedvrouw. Overloop de verschillende opties met je werkgever.
3. Wat zegt de wet?
In België heeft elke mama die borstvoeding geeft het recht om borstvoedingspauzes te nemen tijdens haar werkuren.
Wie voltijds werkt, krijgt één uur (deeltijds: een halfuur) per dag om te kolven of om haar kind te voeden. Tot haar kindje negen maanden oud is. Haar werkgever moet hiervoor een aangepast lokaal voorzien met stromend water en een comfortabele stoel of zetel.
De mutualiteit geeft, afhankelijk van de sector waarin je werkt, een uitkering voor borstvoedingspauzes.
LEES OOK > Heb ik recht op borstvoedingsverlof?
4. Hoe bereid ik mezelf en mijn kindje voor?
Ben je van plan om afgekolfde melk te geven, leer je kindje dan eventueel van een flesje drinken vóór je terug aan de slag gaat.
Op voorhand dus, maar niet voor je zoon of dochter één maand oud is. Voor dit eerste ‘oefenflesje’ gebruik je best pas afgekolfde moedermelk.
Ook afkolven moet je leren, en dat doe je door te oefenen. In het begin kan de ‘opbrengst’ erg weinig lijken. Hoe vertrouwder de kolf wordt, hoe makkelijker het kolven verloopt en hoe voller het flesje zal zijn. Laat de moed niet te snel zakken.
LEES OOK > Met deze tips wordt moedermelk afkolven een succes
5. Kolven terwijl je werkt, hoe doe je dat?
Ga je terug aan de slag en blijf je borstvoeding geven, dan betekent dat in de eerste plaats: afkolven. Zo kan je kindje moedermelk drinken in de opvang.
Klinkt als een hele klus? Een paar praktische tips:
- Het allerbelangrijkste: de melkproductie op peil houden. Leg je baby daarom wat vaker aan wanneer je wel thuis bent (eventueel ook ’s nachts). Je baby zal waarschijnlijk ook zelf vaker willen drinken. Dat is dé manier om de melkproductie op peil te houden. Breng ook de opvang op de hoogte van het (nieuwe) voedingsritme van je kindje.
- Drink voldoende water. Zo hou je je eigen vochtbalans op peil.
- Las op het werk genoeg kolfmomenten in. Zo vermindert je melkproductie niet en worden je borsten niet te vol.
- Kolf op het werk wanneer het nodig is (zeker de eerste dagen). Moet je je houden aan strikte kolfmomenten en krijg je last van stuwing? Kolf dan snel een beetje melk weg of leg je kindje meteen aan in de opvang.
- De melk zal sneller toeschieten als je relaxed bent, je aan je baby denkt en je het lekker warm hebt. Een foto of filmpje van je baby, een knusse sjaal of zelfs een kersenpitkussen kunnen je daarbij helpen.
- Neem voldoende rust. Wat vroeger naar bed en een middagdutje tijdens het weekend helpen je hopelijk door die vermoeiende weken heen.
- Aarzel nooit om extra hulp in te schakelen! Met een uitroepteken, ja. Omdat dit bijzonder belangrijk is voor het welzijn van jou en je baby.
LEES OOK > Praktische tips bij afkolven op het werk
6. Kan ik tegelijk borstvoeding én flesvoeding geven?
Lukt het niet om voltijds borstvoeding te geven of om af te kolven op het werk, dan kun je borst- en kunstvoeding combineren.
Afhankelijk van de (werk)situatie kiezen sommige mama’s er bijvoorbeeld voor om de borstvoedingsmomenten tijdens de dag af te bouwen, maar wel borstvoeding te blijven geven op de uren dat ze niet aan het werk of op school zijn. Dat kan ook werken.
7. Hoe en wanneer bouw ik borstvoeding af om over te schakelen naar flesvoeding?
Beslis je toch om af te bouwen, doe dat dan niet zomaar. Hoe vlot je kunt afbouwen, is afhankelijk van kind tot kind en van mama tot mama.
Neem er alleszins de tijd voor, want het is een emotionele stap. Niet alleen jij, maar ook je kindje kan het moeilijk hebben met de afbouw van die vertrouwde moedermelk.
Tegelijk moet je zoon of dochter wennen aan een andere voeding, een nieuwe smaak én drinken van een flesje. Dat verloopt niet altijd even vlot. Daarom begin je best af te bouwen een tweetal weken voor je terug aan de slag moet.
Begin met de voeding waarbij je kindje het minste drinkt en eindig met de ochtend- en avondvoeding. Voor elke borstvoeding die vervangen wordt door een flesje (afgekolfde) melk, trek je zo’n drie à vier dagen uit.
Vervang pas een volgende borstvoeding door een flesje als je geen last meer hebt van (pijnlijke) stuwing. Door dit geleidelijk te doen, kunnen je borsten langzaam wennen aan de verminderde melkproductie en heb je minder last van gespannen borsten.
De basisregel: jij voelt zelf het beste aan in hoeveel stappen je stopt met borstvoeding.
LEES OOK > Borstvoeding afbouwen, hoe begin je daaraan?
8. Hoe schakel ik over op flesjes?
De ene baby drinkt na een paar pogingen vlot van een flesje, terwijl de andere koppig blijft weigeren. Wil het niet lukken? Misschien helpen deze tips:
- Neem er tijd voor en houd de sfeer zo ontspannen mogelijk. Forceer niets.
- Probeer de aandacht van je kindje wat af te leiden door: te wiegen, rond te wandelen, zachtjes te zingen, te babbelen of over het hoofdje te aaien.
- Probeer eerst flesjes met vers afgekolfde moedermelk.
- Soms helpt het om een flesje te geven als je kind al wat slaperig is.
- Laat ook je partner eens proberen.
- Raak zachtjes je baby’s lip met de speen aan. Laat je zoon of dochter zelf aanhappen, net zoals je zou doen bij borstvoeding.
- Er bestaan verschillende soorten speentjes. Lukt het niet met het ene dan misschien wel met het andere model.
- Je kindje moet niet per se van een speen drinken. Afhankelijk van de leeftijd kun je andere dingen proberen. Misschien lukt het wel om een ingedikt papje met een lepel te geven? Sommige baby’s drinken ook gewoon uit een beker. Dat is zeker ook oké.
LEES OOK > Borstvoeding na zes maanden: feiten en fabels
Hulp nodig bij borstvoeding of flesvoeding?
Bij twijfels en vragen over borstvoeding en flesvoeding kun je altijd terecht bij je arts, vroedvrouw, de verpleegkundige van Kind en Gezin of een lactatiekundige.
- De vroedvrouw aan huis
Na je bevalling heb je recht op een aantal huisbezoeken van een zelfstandige vroedvrouw. Aarzel nooit om de hulp van een vroedvrouw in te roepen. Zij kan je helpen bij (problemen met) de borstvoeding en flesvoeding, bij de verzorging van je baby of bij de opvang van een premature baby.
Op vroedvrouwen.be staat een overzichtje van de vroedvrouwen in jouw regio.
- Kind en Gezin
Gezinnen worden ook begeleid door de verpleegkundige van Kind en Gezin uit een lokaal team dat multidisciplinair is samengesteld.
Op kindengezin.be lees je uitgebreide informatie over borstvoeding en flesvoeding, maar ook over moeilijkheden zoals spruw en borstontsteking. De Kind en Gezin-Lijn is er voor al je vragen.
- Belgische Vereniging van Lactatiekundigen
Lactatiekundigen zijn opgeleid om alle mogelijke moeilijkheden met borstvoeding aan te pakken. Via bvl-borstvoeding.be vind je een specialist(e) in je buurt.
- Gezinsbond
Zit je nog met vragen over jouw rechten als jonge ouder? Hoe zit het met je ouderschapsverlof? Waar heeft jouw partner recht op? Hoe vraag je borstvoedingspauzes aan?
Als lid van de Gezinsbond kun je bij de dienst Sociaal-Juridisch Advies terecht met vragen en problemen die jouw gezin aanbelangen.
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 14/02/2022Tags: babyvoeding, borstvoeding