Het einde van de moederschapsrust hoeft niet het einde van de borstvoeding te betekenen. Je kan bijvoorbeeld afkolven op het werk of borst- en kunstvoeding combineren. Of wie weet staat je werkgever tijdelijk wel meer thuiswerk toe? Wat je kiest, is afhankelijk van wat haalbaar is voor je lichaam, voor je job en voor je kindje.
Afkolven op het werk: 7 tips
Voor sommigen zal deze keuze vastliggen voor de bevalling, bij anderen wordt pas duidelijk in de kraamperiode dat ze de borstvoeding niet zomaar willen opgeven. Borstvoeding en werken combineren, zonder kunstvoeding, betekent kolven op het werk. Hoe begin je er aan?
1. Kolf kiezen
Sommige ziekenfondsen bieden een professionele kolf te huur aan, maar die zijn soms een tikje onhandig. Je kan een kolf huren of kopen.
Voor een productieve kolfsessie op het werk is een dubbelzijdige elektrische kolf aangeraden. Tip: in sommige ziekenhuizen of vroedvrouwpraktijken kan je kolven eerst uittesten voor je ze aankoopt.
LEES OOK> Met deze tips wordt moedermelk afkolven een succes
2. Testen
Voor je begint, kun je het kolven regelmatig thuis uittesten. Zo went je lichaam aan de kolf, en je baby aan de fles. Je kunt een deel van de voedingen ook invriezen en een voorraadje aanleggen.
3. Begeleiden
Overleg met je lactatiekundige of vroedvrouw hoe je de overgang naar opvang en werk het best aanpakt.
4. Aanvragen
Als borstvoeding gevende moeder heb je recht op borstvoedingspauzes. Om hiervan gebruik te maken, licht je je werkgever twee maanden van tevoren in. Je kunt dan meteen vragen waar je kunt afkolven.
Werkgevers zijn verplicht daarvoor in een goed verluchte, goed verwarmde en schone ruimte te voorzien. Een slot op de deur en een (aparte) koelkast om de melk te bewaren zijn ook handig.
Hoelang de pauze duurt, ligt wettelijk vast. Werk je vier uur, dan krijg je een halfuur. Vanaf zeveneneenhalf uur is dat een uur.
De tijd krijg je vergoed door het ziekenfonds, vandaar dat je elke maand een attest moet binnenbrengen dat je nog borstvoeding geeft.
LEES OOK > Heb ik recht op borstvoedingsverlof?
5. Praten
Hoor eens bij collega’s hoe zij het aanpakten en welke mogelijkheden zij zien. Vriendinnen die borstvoeding en werk gecombineerd hebben kunnen ook tips geven.
6. Slim bewaren
Moedermelk moet koel bewaard worden: een koelkast is dus nodig. Ben je lang onderweg naar huis, dan neem je het best een koeltas met (bevroren) koelelement mee naar het werk.
7. Kleren kiezen
Gemakkelijke kleding (of borstvoedingskleding) zorgt voor minder afkoeling of ‘blootgeven’ bij het kolfproces. Een reserve-T-shirt kan ook handig zijn, in het geval van lekken of morsen.
Tip!
Ben je thuis bij je kindje, leg dan zo vaak als mogelijk aan om de productie op peil te houden.
Alternatieven voor afkolven op het werk
Zie je afkolven op het werk niet zitten, maar wil je de borstvoeding toch niet opgeven? Dan kun je borstvoedingsverlof nemen.
Dit biedt dezelfde bescherming als moederschapsrust maar is meestal onbetaald. Tenzij je werk wordt erkend als gevaarlijk voor jouw gezondheid of die van je kindje en je geen ander werk kunt uitvoeren binnen het bedrijf: dan neem je ‘profylactisch borstvoedingsverlof’, waaraan een ziekte-uitkering is verbonden.
Of je kunt ouderschapsverlof nemen om een bepaalde periode te overbruggen. Het voordeel hiervan is dat het wel vergoed wordt. Zodra je baby zes maanden is en vaste voeding eet, neemt zijn behoefte aan borstvoeding af en wordt de combinatie gemakkelijker.
Ook combivoeden (overdag kunstvoeding, ‘s avonds en ‘s nachts borstvoeding) kan een oplossing zijn. Niet alle vrouwen slagen er echter in om de productie met deze werkwijze lang op peil te houden.
LEES OOK > Borstvoeding: samen blijven genieten na de moederschapsrust
Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!
Gepubliceerd op: 04/08/2019, laatste update op: 10/02/2022Tags: borstvoeding