Lieve Elias,

De laatste weken kun je weer heel wat nieuwe dingen. Je vindt het superleuk om de kasten open en dicht te doen en he-le-maal leeg te halen. Soms word ik er gek van en maak ik me boos.

Maar de volgende dag komt het me goed uit dat je je even alleen bezighoudt en dan laat ik je je gang gaan. Heel consequent is dat niet, maar niemand is perfect.

Tateren

Wat je echter het allerliefste – en het allerluidste! – doet, is tateren. Vanaf de seconde dat je ogen opengaan begin je eraan. Je wijst alles aan wat je ziet en ondertussen babbel je mij de oren van het hoofd.

Ik versta er niets van, maar dat deert niet: ik praat terug en zo hebben we hele lange gesprekken met elkaar. Ik benoem alles wat we zien en doen, jij wijst en antwoordt mij in je eigen brabbeltaal.

LEES OOK > Taalontwikkeling stimuleren bij je baby: hoe doe je dat?

Foto: Saar Steverlinck.

Passieve woordenschat

Ik vertel het mijn studenten Kleuteronderwijs tot vervelens toe: je kunt nooit te veel praten tegen een kind en je kunt er ook nooit te vroeg mee beginnen. Een kind pikt immers zoveel taal op uit zijn omgeving!

Het is daarom dat ik al vanaf dag 1 voortdurend tegen jullie aan het babbelen ben – zelfs toen jullie nog héle kleine baby’s waren.

De passieve woordenschat van een kind is in eerste instantie namelijk veel groter dan de actieve woordenschat. Dat betekent dat een kind al snel veel kan begrijpen, ook wanneer het zelf nog niets kan zeggen.

En dat je veel begrijpt, dat wordt bijvoorbeeld duidelijk wanneer je tante Nike je vraagt waar de bal toch naartoe is. Je draait je kordaat om, stapt naar de zetel en komt naar ons terug … met je bal in de hand!

Voorlezen

Ook voorlezen doen we voor onze twee jongens al vanaf de start. We begonnen met knisperboekjes en voelboekjes. Nu lezen we met jou al aanwijsboekjes en kleine, erg eenvoudige verhaaltjes. Je houdt ook van geluidenboekjes en je schaterlacht wanneer ik je het gemiauw van de poes laat horen.

Als je nog wakker bent, dan pik je voor het slapengaan ook nog het verhaal mee dat we aan je grote broer voorlezen. Toegegeven, het verhaal is een beetje te moeilijk voor jou. Maar je luistert graag mee en je wijst alles aan.

Je hebt minder geduld dan Kasper (die kon al wat sneller ‘stilzitten’) om naar een verhaaltje te luisteren. Jij houdt ervan om de pagina’s om te draaien en het boekje zelf vast te houden.

LEES OOK > 7 toffe boekjes om voor te lezen aan peuters

Bedmonologen

Foto: Saar Steverlinck.

En wanneer we je dan in bed leggen, zo rond een uur of acht, dan zeggen we tegen elkaar hoe moe je was van het spelen en hoe je nu ongetwijfeld als een blok in slaap zult vallen.

Maar nee hoor, door de babyfoon horen we je nog enkele minuten verder tateren. Soms luid, dan zachtjes (‘Hij slaapt, denk ik’, zeg ik tegen je papa), om dan toch weer nog even héél luid verder te gaan.

Die zogenaamde ‘bedmonologen’ zijn erg belangrijk voor de taalontwikkeling én voor de emotionele ontwikkeling. Het is een soort van ‘debriefing’ voor kindjes.

Een moment waarop ze enkele dingen bespreken, imiteren, herhalen die voor hen belangrijk zijn, dingen die in de loop van de dag gebeurd zijn. Het is dus volstrekt normaal, en zelfs een goed teken, dat je nog wat moet babbelen voor je in slaap kunt vallen.

Door de andere babyfoon horen we je broer trouwens ook nog aan zijn knuffels vertellen over zijn dag op school bij juf Annelies.

Wanneer ik ’s morgens met jullie naar de markt ga, zegt de marktkramer me dat jullie twee ‘het nogal kunnen uitleggen’. Ik glim van trots en zeg hem dat ik het heerlijk vind dat jullie twee babbelaars zijn, net zoals jullie ouders.

Benieuwd naar hoe de eerste maanden van Elias verliepen? Lees hier alle eerdere dagboeken.

Over mama Saar

Saar woont in het bronsgroene eikenhout van Limburg.  Ze is getrouwd met Wout en samen hebben ze twee zoontjes (Kasper en Elias) en een poes (Dorus).

De tijd waarin Saar niet aan het werken of aan het opvoeden is, houdt ze zich bezig met muziek, lezen en schrijven. Dat doet ze bijvoorbeeld op haar eigen plekje op het wereldwijde web, de blog Paardensaartje.

In het echte leven geeft ze les aan de PXL Hogeschool in Hasselt. Met veel passie en liefde voor het vak helpt ze daar kleuterleid(st)ers opleiden.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 27/02/2019, laatste update op: 09/02/2022

Tags: