Een tweeling van 11 maanden! Da’s natuurlijk dubbel genieten maar ook … dubbel waakzaam zijn. Want er bestáán rustige, stille duo’s van een maand of elf, maar ze zijn zeldzaam. En met twee van die sloebers in huis dreig je sowieso ogen, oren en handen te kort te komen. Chef veiligheid Het dagelijks gezinsleven is […]

Een tweeling van 11 maanden! Da’s natuurlijk dubbel genieten maar ook … dubbel waakzaam zijn. Want er bestáán rustige, stille duo’s van een maand of elf, maar ze zijn zeldzaam. En met twee van die sloebers in huis dreig je sowieso ogen, oren en handen te kort te komen.

Chef veiligheid

Het dagelijks gezinsleven is nu waarschijnlijk in een vaste plooi gevallen. Je hebt de eetgewoonten van je baby’s leren kennen en ze slapen (hopelijk) al eens een nachtje door. Maar je kan er donder op zeggen dat de drukte (nog) niet voorbij is.

Je twins willen nu de wereld gaan ontdekken, en jij bent daarbij de chef veiligheid. De ene keer komen ze als samenwerkende vennootschap uit de hoek: ‘Hé, als ik op mijn broertje sta, kan ik uit de box!’ De volgende keer gaan ze afzonderlijk op verkenningstocht: ‘Jij neemt de trap, ik de oven!’

Je hebt geen ogen op je rug. Kunt niet altijd even attent zijn. Hebt niet meteen zin om hele dagen ‘Nee!’ te roepen. Dan wordt een babyproof huis interessant. Dan is het verstandig om stopcontacten af te dekken en giftige kamerplanten of elektronische spullen buiten handbereik van je schatten te plaatsen.

Plan je lange klussen en lastige karweien beter niet op momenten dat je tweeling actief is: verschuif die taken naar hun slaapuurtje of naar de avond. En … dan is alle hulp welkom, natuurlijk.

LEES OOK > Je huis babyproof maken: tips van keuken tot badkamer

Toch verschillend

Je ukjes zijn niet gewoon de helft van een tweeling, het zijn twee verschillende minimensjes.

Sus (psychologe, mama van een ééneiige tweeling): ‘Ik heb Ella en Marthe van bij hun geboorte verschillende kleertjes aangetrokken, dan krijgen ze van in ’t begin een eigen identiteit. Ook hun haar doe ik anders: zo kan de buitenwereld hen beter van elkaar onderscheiden. Hoe verwarrend moet het niet zijn voor zo’n hummeltje om voortdurend een spiegelbeeld naast zich te zien?

Ella en Marthe zijn lieve, open en sociale meisjes, dat hebben ze alleszins gemeen. Maar ik merk ook heel wat verschillen! Ella is ontzettend gevoelig en onzeker, ze vraagt veel aandacht en kan regelmatig een duwtje in de rug gebruiken. Marthe staat stevig in haar schoenen en heeft een sterke wil. Ze kon in haar peutertijd al enorm koppig uit de hoek komen.

Als mama probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met hun typische karaktertrekjes, maar ik begrijp dat de omgeving vooral oog heeft voor hun gemeenschappelijke kenmerken. De meeste mensen zien Ella en Marthe als “die vrolijke tweeling”, en niet als twee individuutjes. Ik stel het wel op prijs wanneer iemand een inspanning doet om hen bij naam te noemen en niet zomaar zegt: “Ah, de tweeling is daar.”

Je kindjes bij hun eigen naam noemen is inderdaad positief voor hun algemene ontwikkeling én voor hun taalontwikkeling. Vooral als één van hen iets mispeuterd heeft, kan je best eerst z’n naam noemen, en hem daarna pas berispen. Zo begrijpen ze meteen wie van de twee er op het matje geroepen wordt.

Bijzondere band

Is er iemand die af en toe kan inspringen? Probeer dan wat tijd uit te trekken voor elk van je sloebers afzonderlijk: bijvoorbeeld een wandeling maken met de ene terwijl de andere bij oma gaat spelen. Op die manier bouw je een band op met ieder van hen afzonderlijk, en leren ze om eventjes zonder elkaar op te trekken.

Natuurlijk hebben twins ook een unieke en levenslange band met elkaar! Daarvoor mag je best aandacht hebben.

Sus: ‘Ik vind de interactie tussen Ella en Marthe heel boeiend: hoe ze reageren op elkaar, hoeveel plezier ze samen beleven … Hun onderlinge relatie is soms belangrijker dan die met hun ouders. Soms lijkt het alsof ze elkaar opvoeden! Het is prettig om zien hoe ze mekaar aanvullen en -voelen, meetrekken en helpen. En als de ene moeilijk doet, compenseert de andere dat door extra lief te zijn. Zo helpen ze elkaar om op te groeien.

Maar soms houden ze elkaar tegen. Ella en Marthe zijn bijvoorbeeld héél laat beginnen praten: ze hadden hun eigen brabbeltaaltje waarin ze elkaar begrepen, en dat was voor hen voldoende. Als buitenstaander begreep je er niets van. Ik probeer er ook voor te zorgen dat ze niet té veel met mekaar bezig zijn. Daarom heb ik hen naar een vrij grote crèche gebracht: zo konden ze ook met andere kinderen leren omgaan.’

LEES OOK > Mama’s van een tweeling aan het woord: een half jaar handen te kort

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 16/11/2016, laatste update op: 24/01/2022

Tags: , , ,