Stel, je moet een baby dragen. Op welke heup zet je hem: rechts of links? Als je antwoord ‘links’ is, dan draag je de baby zoals de meerderheid van de moeders. Maar waarom is dat zo?

De voorkeur om de baby rechts of links te dragen, geldt enkel voor vrouwen en is al zichtbaar in de kleutertijd. 70 tot 85 procent van de vrouwen draagt de baby op de linkerheup. Meer nog: die linkse voorkeur om een baby te dragen, geldt ook voor andere zoogdieren.

In een onderzoek werden elf zee- en landzoogdiersoorten bestudeerd, waaronder de walrus, de orka, het schaap en de kangoeroe. Ze hadden allemaal een voorkeur voor de linkerkant.

Hand vrij?

De verklaring voor die ‘linkse voorkeur’ is moeilijker te vinden. We zijn geneigd te denken dat de voorkeur om een baby te dragen te maken heeft met rechtshandigheid. Als je de baby links draagt, heb je je rechterhand vrij om vanalles te doen.

Maar dat is niet de reden: ook linkshandigen dragen de baby voornamelijk op de linkerheup.

LEES OOK > Kindje geboren? Schrijf je in op ons gratis magazine en onze nieuwsbrief

Echte verklaring

Als de reden niét is dat je je sterke hand wil gebruiken om allerlei dingen te doen, wat zou de reden dan wel kunnen zijn?

Het antwoord wordt gezocht in de hersenen. De rechterkant van het lichaam krijgt signalen van de linkerhersenhelft en de linkerkant krijgt signalen van de rechterhersenhelft.

Band tussen moeder en kind

De rechterhelft van de hersenen is het deel dat (onder andere) verantwoordelijk is voor gezichtsherkenning, de vertaling van sociale signalen en emoties en het opbouwen van relaties.

Als je je baby aan de linkerkant draagt, dan is het gemakkelijker voor onze hersenen om informatie te verwerken en te reageren op de baby. Dat zou ook kunnen helpen om de band tussen baby en moeder te versterken.

LEES OOK > Waarom huid-op-huidcontact na de geboorte zo belangrijk (en heerlijk!) is

Eigen voorkeur

De kinderen zelf zouden ook een voorkeur hebben voor de linkerkant: de baby is dan dichter bij je hart, wat een kalmerend effect zou hebben en zou helpen de hartslag te regelen. Omdat je dan vooral in hun rechteroor praat, komen de signalen toe in de linkerhelft van de hersenen, wat dan weer helpt om taal op te bouwen.

De vraag is natuurlijk of die kinderen die voorkeur vanzelf hebben, of gewoon niet houden van verandering en de linkerkant verkiezen omdat ze gewend zijn om daar gedragen te worden.

Rechts dragen

En wat als je de baby rechts draagt? Dan behoor je tot een minderheid, maar een probleem is het niet meteen. Het is niet omdat je het anders doet, en een andere hersenhelft aanspreekt, dat je meteen een slechte band hebt met je baby of dat zijn taalontwikkeling verstoord is!

Uit nog ander onderzoek zou wél blijken dat wie de baby rechts draagt een betere relatie heeft met de eigen ouders, en wie de baby links draagt angstiger en meer onzeker is over opvoeding.

Hoe je je kind ook draagt, reageren op wat je baby vraagt of nodig heeft, is de beste manier om voor hem of haar te zorgen!

LEES OOK > Kindjes dragen: de do’s en don’ts

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/01/2017, laatste update op: 27/01/2022

Tags: ,