Omdat er aanvankelijk weinig gegevens waren, is het advies over coronavaccinatie in de zwangerschap al een paar keer aangepast. Ondertussen is meer dan duidelijk dat de mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna) veilig én essentieel zijn in de zwangerschap.

Omdat het om een nieuw vaccin gaat, hebben sommige mensen twijfels bij de coronavaccins. Ook zwangere vrouwen. Onterecht, schreef ondertussen ook de Hoge Gezondheidsraad.

Ik ben zwanger, wat nu?

Op basis van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken adviseert de Hoge Gezondheidsraad om zwangere vrouwen prioritair te vaccineren, omdat ze een groter risico lopen op ernstige covid-19.

Het risico om na besmetting met corona op intensieve zorgen te belanden, ligt beduidend hoger bij zwangere vrouwen. Er is ook meer kans op een premature bevalling met gezondheidsrisico’s voor de baby.

Alle beschikbare coronavaccins zijn veilig in de zwangerschap. Zwangere vrouwen krijgen het best een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna dus), omdat dit de veiligste keuze is voor personen tot 40 jaar. Wie zwanger werd na de eerste prik met het AstraZeneca-vaccin, mag op het voorziene moment ook de tweede dosis krijgen.

Ook de boosterprik is sterk aanbevolen voor zwangere vrouwen.

LEES OOK > Zwanger? Vraag ons gratis zwangerschapsnummer aan!

Wat met coronavaccinatie bij zwangerschap, borstvoeding of kinderwens?

Is een vaccin aan te raden als ik borstvoeding geef?

Vrouwen die borstvoeding geven, mogen met alle beschikbare vaccins ingeënt worden. Je hoeft de borstvoeding niet te onderbreken.

Omdat ons lichaam de vaccins zo snel afbreekt, gaat men ervan uit dat het veilig is. Bovendien is het erg onwaarschijnlijk dat het vaccin zich verplaatst in ons lichaam. Komt het via de moedermelk toch bij het kindje terecht, dan worden de vaccin-bestanddelen zo goed als zeker vernietigd. Ook een boosterprik mag je ontvangen als je borstvoeding geeft.

LEES OOK > Borstvoeding na 6 maanden: feiten en fabels

Conclusie?

Weinig redenen dus om het niet te doen, bevestigt ook Lyssa Martens, huisarts en mama van een baby. ‘Vaccinatie voor zwangeren is essentieel. Er is duidelijk aangetoond dat het risico voor zwangere vrouwen om op intensieve zorgen te belanden veel hoger ligt na besmetting met covid. Er zijn ook risico’s aan verbonden voor de baby zelf, zoals vroeggeboorte.

Dat vaccinatie veilig is tijdens de zwangerschap en borstvoeding is ondertussen bewezen. Bovendien kan een zwangere vrouw de antilichamen (en dus immuniteit tegen covid) via de placenta doorgeven aan de foetus en een borstvoedende vrouw via de moedermelk aan de baby.’

Meer weten over coronavaccinatie bij zwangerschap en borstvoeding?

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Ook kan je je inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief die perfect de leeftijd van je kindje volgt. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 05/02/2021, laatste update op: 20/06/2022

Tags: , , ,