Journaliste Rien ging met haar vriend Sven en hun twee kleuterzonen drie maanden slow camperen. Met een omgebouwde tweedehands Multivan trokken ze richting het zuiden. Rien vertelt over het leven onderweg tijdens de campertrip met haar gezin: het ouderschap zoals het is, maar dan on the road.

Het leukste aan een lange campertrip met het gezin: de lege agenda en de volle aanwezigheid bij elkaar. Het moeilijkste aan een lange campertrip met het gezin: de lege agenda en de volle aanwezigheid bij elkaar. Haha! Kort samengevat: het is écht heerlijk, maar ook best intens.

Het ouderschap zoals het is

Drie maanden op campertrip met het gezin - deel 2: onderweg met een volle auto en een lege agenda

Het is heerlijk ontwaken, met vogels die zachtjes in je oren zingen – we vergeten even dat de kinderen ons meestal nóg vroeger wakker krijsen. Het is zalig ontbijten in ons buitensalon, met de zon als tafellaken en de hemel als plafond – we vergeten even dat de kinderen bijna elke maaltijd ruziën om dat oranje bord of die blauwe stoel.

‘Kort samengevat: het is écht heerlijk, maar ook best intens.’

Het is ontspannen rondstruinen langs golven die onze voeten nat kussen – we vergeten even dat we duizend stenen en schelpen meezeulen, en vaak ook nog een kind of loopfiets. Het is vol verwondering kijken hoe elke zonsondergang prachtig buiten de lijntjes kleurt – we vergeten even dat snel daarop alles donker wordt, ook als we dan nog moeten koken op onze twee gaspitten.

Die combinatie symboliseert onze camperdagen: het gaat vooral goed, en soms ook (plots) wat moeilijk. Het ouderschap zoals het is, maar dan op verplaatsing.

LEES OOK > Nog geen vakantieplannen? Ga eens kamperen!

Minder luxe

Drie maanden op campertrip met het gezin - deel 2: onderweg met een volle auto en een lege agenda

Je hebt minder luxe, wel meer tijd. Het leven op reis gaat trager: slow mornings, slow coffee (lees: water koken op een klein gasvuur), slow living. Samen knuffelen in de tent of camper, onder het grote deken van vake en moeke. Lang ontbijten aan een te kleine tafel, omdat de schoolbel niet roept. Samen afwassen na het eten, of alleen als je even wat me-time wil.

Je voeten volgen naar waar ze je brengen: liggend, zittend, spelend, speurend. Op zoek naar je eigen ritme en flow, met de zon als batterij en de zee als blauwe draad.

We vinden schatten die anderen niet zoeken: krabbenpoten, zee-egelskeletten en blinkschelpen. We vinden een zilt briesje zen in ons hoofd – als we de ‘ik ben veel te moe’-terugweg naar de auto even vergeten.

Village

Drie maanden op campertrip met het gezin - deel 2: onderweg met een volle auto en een lege agenda

Soms missen we onze familie, om onze kinderen bezig te houden. Of vriendjes, om onze kinderen bezig te houden. Of een juf, meester, thuiswacht … kortom: een village, om ons even te ondersteunen. Gelukkig zijn er ook vaak spontane cadeautjes die voor entertainment zorgen. Zoals ‘campingkatten’, waaraan de kindjes altijd plezier beleven – de katten iets minder, tenzij ze iets van hun eten kunnen stelen.

Er is ook veel fietsruimte op de campingpaadjes, waar weinig of geen auto’s rijden. En we ontmoeten in onze campingvillage ook lieve mensen die de kindjes spontaan entertainen: door hen uit te vragen, op lekkers te trakteren of een toertje te laten rijden in een tractorbak.

‘Je hebt minder luxe, wel meer tijd. Het leven op reis gaat trager.’

Ook van elke gespotte krab, vis en garnaal plukken we de (zee)vruchten, omdat de kinderen ze willen vangen en weer vrijlaten – onze gouden tip: koop een schepnet voor elk kind, dat is bovendien handig om in de camper te gebruiken als doorgeefnet voor eten (moeder dropt het erin van op haar passagiersplaats vooraan, de kinderen trekken het naar zich toe zonder dat het eten op de grond valt, waar niemand er nog aan kan #dramavermijdendouderschap).

Het camperleven met kinderen: het is niet altijd even simpel, al zouden we het – zonder twijfel – zó opnieuw doen. Heerlijk intens!

LEES OOK > Is jouw gezin goed omringd? Bouw aan je ‘dorp’

Meer lezen?

Lees hier deel 1, deel 3 en deel 4 van de campertrip met het gezin. Volg meer (camper)avonturen van Rien en haar gezin op deze verzamelpagina, via Instagram of haar blog.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/04/2023

Tags: