Met twee stevige kleuterzonen loopt het leven van journaliste Rien niet altijd op wieltjes. Al werkt ze daar wel aan. Net als haar vriend, Sven, die momenteel een tweedehands Multivan lowbudget ombouwt tot een camper. Het plan: drie maanden rondtrekken met het hele gezin, van oktober tot januari. Richting zuiden, al is de bestemming ondergeschikt aan het avontuur. Het doel: weinig doel hebben. Gewoon zijn, met elkaar en in de buitenlucht. Deze zomer test het gezin een paar korte trips uit in eigen land. Zo weten ze snel wat ze nog nodig hebben, en of het wel zo’n goed idee is om te vertrekken − spoiler alert: ja! De locatie van vandaag: dieren spotten in ZOO Planckendael in Mechelen.

Dag 1: ZOO Planckendael in Mechelen

We hebben onze in-opbouw-camper nog niet zo lang, maar voor de kindjes is het nieuwe er al wat af: het is onze dagelijkse auto en we deden onder meer al een driedaags tripje regio Zee. Dat betekent: extra entertainment inschakelen op weg naar Mechelen. Gelukkig hoeven we daar niet zelf voor te zorgen, want Tine en Pieter Embrechts reizen mee.

Of toch hun stemmen: in de audioverhalen van Het Geluidshuis. Kabouter Korsakov is voorlopig Mon zijn favoriet, met een ereplaats voor James Brown in de metro: ‘Dat bruin konijn is echt grappig’, gniffelt hij stilletjes op de achterbank − zelfs als hij het verhaal voor de vierde keer op repeat hoort.

Een overdosis vis

‘Oe oe, aa aa’, klinkt het plots in de auto. Onze kleine aapjes spotten orang-oetangborden op de parking van ZOO Planckendael en zijn nú al enthousiast. We zoeken een plekje in de schaduw, vergeten te kijken op welke parking we staan en laten James het bruin konijn achter in ons busje. Op naar exotischere dieren!

Campertrip met kinderen - dag 1: ZOO Planckendael

Al blijkt onze kroost het meeste fan van: de vissen buiten. Vooral als er eten wordt gedraaid uit zo’n krakende ‘sjiekenbak’. Samen met een gooibeweging, is dat hét signaal voor de vissen om zich te verzamelen als sardienen in een blik. Ze sperren hun monden nog verder open dan die van onze verbaasde zonen. Toegegeven: het ziet er best wel indrukwekkend uit, zo’n bende blinkende hapsnorren bij elkaar.

Ooo-lifanten en bonob-ooo’s

Onze kinderen bingewatchen de zoodieren en skippen vaak ongeduldig de intro die wij erbij vertellen. Al zijn er een paar stops waar ze spontaan langer stilstaan, zoals de olifanten. Die zijn druk bezig met hooi te plukken boven hun hoofden en verstopte snacks te zoeken in de gaten van de muur. Het is hypnotiserend om die slanke slurf zo behendig te zien kronkelen. Zeker in contrast met het logge lijf dat eraan vasthangt.

‘Er zijn een paar stops waar ze spontaan langer stilstaan, zoals de olifanten. Het is hypnotiserend om die slanke slurf zo behendig te zien kronkelen.’

De bonobo’s kunnen ook bekoren. Mon en Sus staan verwonderd te gapen naar deze menselijke apen: hoe ze slingeren, klimmen en naar beneden duiken. Ook hier plakken de jonge aapjes aan het lijf van hun moeder: herkenbaar. Eentje drinkt van de borst en klimt nadien omhoog om pipi te doen: óp het hoofd van zijn mama. Er klinkt een kinderlachsalvo in het publiek, terwijl veel mama’s wellicht denken: ‘I feel you’. Als de jongste nadien mijn hulp vraagt om in zo’n hoog touwspinnenweb te klimmen, zeg ik wijselijk nee – hij is nog maar net zindelijk en ik eindig liever niet als mama aap.

Veel dieren, parcours en speeltuinen

Eens we terug buiten zijn, klauteren onze geïnspireerde snotaapjes op de vele parcours en speeltuinen in het park. Dat is echt een meerwaarde: er valt overal wel iets te beleven. Ze wanen zich als cheetah’s op de loopbaan met snelheidsdrukknop, als maki’s op de houten hindernissenparcours, als aapjes in de touwenwirwar door de boomtoppen, als vissen in het waterpark en als pinguïns op het droge in de kano die je over water kan trekken.

Campertrip met kinderen - dag 1: ZOO Planckendael

Over pinguïns gesproken: daar beleven ze ook veel plezier aan. Toch met hun ogen − voor de neus is het iets minder aangenaam: van de manier waarop ze waggelend in en uit het water duiken tot de ongegeneerdheid waarmee ze lotgenoten bekogelen die zich te dicht bij een pinguïnpoepegaatje wagen. De maki’s zijn dan weer het meest aaibaar: die pluizige oortjes en staarten werken als magneten voor kinderhandjes, als we door hun open hok wandelen.

Orang-oetans en dalmatiërvissen

Minstens even aaibaar, al probeer je het beter niet, is de kleine orang-oetang in het nieuwe Orang-Oetan Kingdom. Alleen al dat ros haar, heerlijk! Net als we willen vertrekken omdat we het grote exemplaar nergens zien, reist er een immense gestalte op uit de hoek. Wat. Een. Impressionant. Dier. Echt! Wel duidelijk vermoeid door haar kind: het enige wat ze doet, is een krop sla komen halen om dan opnieuw horizontaal in de verste hoek te kruipen van haar binnenverblijf.

Campertrip met kinderen - dag 1: ZOO Planckendael

Het is al laat dus wij keren ook terug naar de auto, waarvan we even niet meer weten op welke parking hij staat. Niet ideaal als er twee vermoeide kinderen aan je ronddolende benen plakken. Onderweg vraag ik hen wat ze het leukste vonden. Ze antwoorden vol- en openmondig: ‘De vissen! Vooral de gestipte dalmatiërvis en de gevlekte koevis.’ De verdwaalde ooievaar op de parking blijkt ook een hit: onze jongste gaat erachter alsof het een kermistros is − hij dénkt vooral dat hij hem kan pakken. Uiteindelijk vinden we de auto en stoppen we ons gebroed in hun kooi van Faraday.

Even tijd zonder snotaapjes

Het masterplan: eten in de buurt, in slaap vallen in de auto (de kinderen dan toch) en hen slapend op een camperbed of tentmatje leggen. Missie geslaagd! Yes: even wat tijd zonder kinderen. Om uiteindelijk tegen 22 uur zelf in ons kooi te kruipen: Sven in de camper met één kind, ik in de tent met het andere. Morgen spenderen we gewoon een dagje op de camping: lekker blijven hangen – hoor je dit nu ook in het deuntje van Margriet Hermans (ik wel, haha)?

Reis je graag mee?

Als lid van de Gezinsbond geniet je van spaarkorting bij aankoop van je tickets aan de kassa van ZOO Planckendael. Ontdek alle voorwaarden op onze website. Ben je net als Rien en haar gezin zo’n fan van de luisterverhalen van Het Geluidshuis? Je geniet van spaarkorting bij een aankoop op de webshop.

De campertrip gaat verder! Lees hier alles over dag 2 en 3 op de camping (tussen Mechelen en Herentals) en dag 4 in Hidrodoe: een wereld van water (in Herentals). Volg meer (camper)avonturen van Rien en haar gezin op deze verzamelpagina of haar blog.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 12/09/2022, laatste update op: 18/10/2022

Tags: