Journaliste Rien ging met haar vriend Sven en hun twee kleuterzonen drie maanden slow camperen. Met een omgebouwde tweedehands Multivan trokken ze richting het zuiden. En omdat een campertrip met kleuters intens kan zijn, geeft Rien drie gouden tips. Want misschien krijg je zelf wel zin om op stap te gaan?

Wil je lang op reis met je -iets te- kleine kinderen (bij ons drie en vijf) in een -iets te- kleine camper (bij ons een Multivan)? Welkom in de club! De beste tip: doe vooral je eigen ding. Geloof me, wij deden ook maar wat.

Bij ons betekende dat: ons huis verhuren, niet te veel bagage, nog minder plannen, een kleine (pop-up) en grote tent in de koffer, genoeg dekens, een campingapp op de smartphone … en gaan! Onthoud: wat je vergeet, kan je meestal ook op verplaatsing kopen. Krijg je toch graag concrete tips voor een campertrip met kleuters? Dan heb je misschien iets aan deze gouden drie.

Zorg al-tijd voor een voorraadje eten en drinken

Op campertrip met het gezin - deel 3: gouden tips voor een lange campertrip met twee kleuters

Hangry kids heb je niet graag mee als bagage. Zorg dus altijd voor een voorraadje eten en drinken binnen handbereik: van een pak rijstkoeken of een banaan tot een harde lekstok als zoethouder (daar zit hun mond wel even mee vol, als je wat stilte wil – want ze gaan vaak voor het wereldrecord ‘om ter meest moeke zeggen op 1 kilometer’).

Die tip geldt trouwens ook voor uitstapjes: stop altijd wat eten en drinken in je rugzak – en best ook ergens een makkelijk opfrommelbaar sponzen shortje waar beide kinderen nog in passen, zeker als je naar de zee trekt #reservebroektotherescue.

Nog wat tips voor gemakkelijk avondeten: maak wraps, kook je groenten en aardappelen in één kom (en plet ze tot stoemp in diezelfde kom) of ga voor een pot appelmoes en ‘luiwijvenpuree’ (instant puree, waar alleen nog melk bij moet).

LEES OOK > Gezond eten bij kinderen: 5 feiten en fabels

Neem luisterverhalen mee – trust me: dat is geen overbodige bagage

Hoorde je ooit al van Kabouter Korsakov? Die kleine man verdient een standbeeld, als je het mij vraagt. Samen met zijn avontuurlijke vrienden, babbelde hij onze zonen (vooral de oudste van vijf) door vele, lange kilometers. Eén Korsakov-audioverhaal duurt een half uur, en er zijn in totaal zes verhalen.

Na een tijdje drukten we zelfs de tijd uit in Kabouter Korsakov. Als de kinderen vroegen hoe lang het rijden was, antwoordden wij ‘Drie Kabouter Korsakovven’. Toegegeven: de jongste (van drie) luisterde liever naar Samson & Gert, dus ook die hits werden grijs gedraaid.

Gelukkig kunnen wij de boxen in onze camper achteraan luider laten klinken dan vooraan, of andersom – dus een extra tip voor wie nog zoekt naar een camper: kies de optie om je geluidsbalans te regelen.

Plan niet te vol en niet te veel vooruit`

Op campertrip met het gezin - deel 3: gouden tips voor een lange campertrip met twee kleutersNee, wij planden niet echt vooruit. Ja, er zijn een paar zaken die we hebben gemist, wegens te laat geboekt. Maar tegelijk ontdekten we zoveel moois door onze lege agenda. Door te kijken en te voelen wat de dag ons bracht, of wat we er zelf uit wilden halen. Soms was dat een uitstap, soms een doortocht naar een nieuwe campingplek en vaak een dagje zennen aan zee.

Ook handig als je niet te veel vooruit boekt: je kan goedkope deals scoren op Airbnb. Dat deden we regelmatig als er een paar dagen regen werd voorspeld – dan wil je echt niet in een kleine camper of een doorweekte tent zitten met twee kleuters. Wij vonden die variatie heel leuk: van de wijdse vrijheid in ons basic buitensalon tot de grotere luxe in een klein appartementje.

LEES OOK > Met de (klein)kinderen op weg: welke documenten neem je mee op reis?

Nog een bonustip: het is oké

Op campertrip met het gezin - deel 3: gouden tips voor een lange campertrip met twee kleuters

Het is intens om 24 op 7 samen te zijn. Het is dus zeker oké om af en toe pedagogisch of nutritioneel onverantwoorde keuzes te maken – zoals nonkel Netflix en Ronald Mc Donald. Mild ouderschap, niet waar ;).

Meer lezen?

Ben je net als Rien en haar gezin zo’n fan van de luisterverhalen van Het Geluidshuis? Je geniet van spaarkorting bij een aankoop op de webshop.

Lees hier deel 1, deel 2 en deel 4 van de campertrip met het gezin. Volg meer (camper)avonturen van Rien en haar gezin op deze verzamelpagina, via Instagram of haar blog.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/04/2023

Tags: