‘Wij zijn grootouders van zes kleinkinderen. De twee oudsten zijn bijna negentien jaar, en af en toe hoor ik dat ze op Tinder zitten. Het zijn rustige en deftige jongeren, maar ik ken niets van Tinder. Moeten we ons zorgen maken?’ Deze anonieme vraag liep bij ons binnen. Tienerexpert Sarah Van Gysegem weet raad.

Alles via digitale weg

Sarah: Ik begrijp deze bezorgdheid heel goed. Via een app, via digitale weg een partner zoeken, het klinkt vreemd en ook wat griezelig. Ik denk dat het voor heel wat grootouders een verontrustend idee is.

Voor jongere generaties, en dan vooral voor mensen die van kindsbeen af actief zijn op het internet, is dit eigenlijk een heel normaal gegeven. Het digitale en het echte leven zijn bij hen namelijk volledig verstrengeld. Alles wat ze in het echte leven doen, of het nu huiswerk maken is, pesten – jammer genoeg – of een reis boeken: al die dingen zullen ze even vlot en even goed via digitale weg doen. En dus ook… een lief zoeken.

Vandaag de dag hoort dat erbij op liefdesvlak, de app heeft wereldwijd intussen zo’n 75 miljoen gebruikers. Ikzelf ken in mijn onmiddellijke omgeving heel wat koppels die al jaren gelukkig zijn, zelfs een tienjarig jubileum kunnen vieren, met dank aan Tinder of iets gelijkaardigs.

LEES OOK > LGBTQI+ … wat denken grootouders daarover?

Maar net als in het echte leven vind je op Tinder ook foute mensen. Mensen met minder mooie bedoelingen. Dus net als in het echte leven zal het erop aankomen om iemand stap voor stap te leren kennen. Via chatberichten, via een videogesprek, via een eerste afspraakje in een publieke ruimte … Beetje bij beetje kan je zo ontdekken met wie je te maken hebt en dat vertrouwen opbouwen.

Ik lees dat de kleinkinderen rustige en deftige tieners zijn, dus dan zullen zij vast en zeker ook deze (digitale) stap in hun leven met de nodige wijsheid en voorzichtigheid aanpakken. Jongeren van vandaag die in een stabiele en veilige omgeving opgroeien, weten waar de valkuilen van het internet liggen. Ze beseffen dat ze niet van bij de eerste kennismaking al hun gegevens of gevoelens te grabbel moeten gooien.

Maar het kan zeker geen kwaad om, ook als grootouder, je bezorgdheid hierover uit te spreken. Zo zullen je kleinkinderen ook voelen dat je met hen begaan bent.

Sarah Van Gysegem is tienerexpert bij de Gezinsbond en auteur van ‘Typisch tieners‘ en ‘Digitaal ontmaagd‘.

Dit artikel verscheen in het Magazine voor GROOTouders (nr. 15, 2023). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/01/2023, laatste update op: 28/03/2023

Tags: