Tijdens de lockdown waren heel wat kinderopvanginitiatieven gesloten of beperkt open, maar gelukkig hoefden ouders niet te betalen voor de dagen dat hun kindje thuisbleef van de opvang. Ouders verloren ook geen ‘respijtdagen’, de dagen waarop hun kindje afwezig mag zijn zonder dat er iets voor aangerekend wordt. Deze regeling loopt door tot eind september, maar je crèche kan er ook voor kiezen om terug te keren naar de normale regeling.

Sinds 18 mei zijn alle kinderen weer welkom in de opvang. En sinds 1 juli konden kinderopvangen weer terugkeren naar de ‘gewone’ regeling rond respijtdagen, zoals voor de coronacrisis. Afhankelijk van waar je crèche of onthaalouder voor kiest, gelden vanaf 1 juli de volgende regels voor de respijtdagen.

Gewone regeling vanaf 1 juli

Als de opvang van je kindje vanaf 1 juli terugkeert naar de gewone regeling, is alles weer net zoals voor de coronacrisis. Als je kindje onverwacht niet kan komen, zet je een respijtdag in. Je ‘korf’ met respijtdagen is onveranderd gebleven sinds 14 maart.

LEES OOK > Terug naar de crèche: neem je tijd om te wennen

Compensatieregeling tot en met 30 september

Je crèche of onthaalouder kan er ook voor kiezen om tot en met 30 september gebruik te blijven maken van de financiële compensatieregeling van de Vlaamse regering. In dat geval zijn er twee mogelijkheden wat de respijtdagen betreft.

  • De crèche kan je korf met respijtdagen verhoudingsgewijs verminderen. Als je bijvoorbeeld recht had op 18 respijtdagen, dan verlies je in juli, augustus en september telkens 1,5 respijtdag. Heb je jaarlijks meer respijtdagen, dan zal de opvang er ook meer afbouwen.
  • Je opvang kan er echter ook voor kiezen om dat niet te doen: in dat geval verlies je dus geen respijtdagen.

LEES OOK > Respijtdagen in de kinderopvang: we willen geen ‘bestellen is betalen’ meer!

Wanneer weet ik welke regeling er geldt in mijn opvang?

Je crèche of onthaalouder zal je zo snel mogelijk informeren over de keuzes die ze hierrond gemaakt hebben. Je kan met vragen ook steeds bij hen terecht.

Wat vanaf oktober?

Vanaf oktober zal de huidige compensatieregeling definitief stoppen en wordt er sowieso terug gewerkt met respijtdagen. Er wordt wel gekeken naar een selectieve compensatieregeling voor uitzonderlijke omstandigheden, zoals bij een verplichte quarantaine. Maar hier is voorlopig nog geen nieuws over.

De Gezinsbond vraagt alvast van de overheid dat ouders geen respijtdagen moeten inzetten of betalen voor de dagen dat hun kindje thuis is als de opvang sluit omwille van verplichte quarantaine of als het gezin zelf in quarantaine moet.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Het allerleukste? Onze boekjes groeien mee met jouw kindje: van een wolk van een baby tot een koddige kleuter. Ontvang je ons tijdschrift nog niet? Geef dan snel je gegevens door.

Gepubliceerd op: 25/06/2020, laatste update op: 01/09/2020

Tags: , , , ,