Tijdens de coronacrisis waren heel wat kinderopvanginitiatieven gesloten of beperkt open, maar gelukkig hoefden ouders niet te betalen voor de dagen dat hun kindje thuisbleef van de opvang. Ouders verloren ook geen ‘respijtdagen’, de dagen waarop hun kindje afwezig mag zijn zonder dat er iets voor aangerekend wordt. Nu het gewone leven geleidelijk heropstart, verandert de regeling voor sommige gezinnen weer.

Sinds 18 mei zijn alle kinderen weer welkom in de opvang. En nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, kunnen opvanginitiatieven die dat willen vanaf 1 juli weer terugkeren naar de ‘gewone’ regeling rond respijtdagen, zoals voor de coronacrisis. Afhankelijk van waar je crèche of onthaalouder voor kiest, gelden vanaf 1 juli de volgende regels voor de respijtdagen.

LEES OOK > Terug naar de crèche: neem je tijd om te wennen

Gewone regeling vanaf 1 juli

Als de opvang van je kindje vanaf 1 juli terugkeert naar de gewone regeling, is alles weer net zoals voor de coronacrisis. Als je kindje onverwacht niet kan komen, zet je een respijtdag in. Je ‘korf’ met respijtdagen is onveranderd gebleven sinds 14 maart.

Compensatieregeling tot en met 31 augustus

Je crèche of onthaalouder kan er ook voor kiezen om tot en met 31 augustus gebruik te blijven maken van de financiële compensatieregeling van de Vlaamse regering. In dat geval zijn er twee mogelijkheden wat de respijtdagen tijdens de zomervakantie betreft.

De crèche kan je korf met respijtdagen verhoudingsgewijs verminderen. Als je bijvoorbeeld recht had op 18 respijtdagen, dan verlies je in juli en augustus telkens 1,5 respijtdag. Heb je jaarlijks meer respijtdagen, dan zal de opvang er ook meer afbouwen.

Je opvang kan er echter ook voor kiezen om dat niet te doen: in dat geval verlies je dus geen respijtdagen.

LEES OOK > Respijtdagen in de kinderopvang: we willen geen ‘bestellen is betalen’ meer!

Wanneer weet ik welke regeling er in de zomervakantie geldt?

Je crèche of onthaalouder zal je zo snel mogelijk informeren over de keuzes die ze hierrond gemaakt hebben. Je kan met vragen ook steeds bij hen terecht.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Daarom krijg je als jonge ouder gratis ‘Brieven aan Jonge Ouders’, een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Het allerleukste? Onze boekjes groeien mee met jouw kindje: van een wolk van een baby tot een koddige kleuter. Ontvang je ons tijdschrift nog niet? Geef dan snel je gegevens door.

Gepubliceerd op: 25/06/2020, laatste update op: 04/08/2020

Tags: , , , ,