Journaliste Rien ging met haar vriend Sven en hun twee kleuterzonen drie maanden slow camperen. Met een omgebouwde tweedehands Multivan trokken ze richting het zuiden. Het doel: weinig doel hebben. Gewoon zijn, met elkaar en in de buitenlucht. Rien vertelt hoe de voorbereiding op hun campertrip verliep – chaotisch!

De weg naar vrijheid is bezaaid met chaos. Of zo voelt het toch, voor we drie maanden met onze camper en twee zonen naar het buitenland vertrekken. Ze zijn drie en vijf, wat als voordeel heeft dat hun kleren niet zoveel plaats innemen in onze -eerder kleine- Multivan. Die kleren, en andere bagage, moeten we de avond voor vertrek nog bij elkaar rapen én in de auto puzzelen. Zweetaanval: check! Waarom willen we dit weer doen?

Juist: om even weg te zijn van de stress. Van het hoge tempo in onze maatschappij. En uiteraard ook voor het avontuur: samen buiten zijn in de natuur, met een lege agenda en een volgepropte auto. Slow camperen, slowfull rondtrekken, in hoeverre dat lukt met twee karaktervolle kleuters. Zonder uitgestippeld plan: richting Frankrijk, Spanje en Portugal. En vooral richting ‘alles mag, niets moet’.

LEES OOK > ‘We genieten te weinig van het hier en nu’: zo maak je komaf met stress in je gezin

Geen uitgestippeld plan

Zot hoe deze trip startte met een idee tussen ons twee. En daarna stap voor stap werkelijkheid werd. Geen uitgedachte lijstjes en plannen. Wel een uitgesproken wens.

We tikten een tweedehands busje op de kop, dat mijn vriend verbouwde tot camper. We prikten vervolgens een vertrek- en einddatum, als stok achter onze voordeur. En boden ons huis te huur aan op sociale media, al moest er nog veel in orde worden gebracht – welkom ligbad en badkamervloer. We beloofden onszelf: ‘als we huurders vinden, zijn we weg.’ En zo geschiedde. Zweetaanval: check!

‘Zot hoe deze trip startte met een idee tussen ons twee. En stap voor stap werkelijkheid werd.’

Op campertrip met het gezin - deel 1: van vertrekchaos naar drie maanden slow camperenChaos

We hebben gewerkt, geklust, gekuist. Opgeruimd, ingericht, verhuisd. Zowel in ons huis als in onze camper, tot het moment dat onze vol gepuzzelde auto van de oprit reed. Het was intens, veel en vermoeiend. Maar we zouden het zo opnieuw doen.

We gingen van chaos in huis naar een interieur dat nog nooit zo in orde was. Van chaos in de camper naar een cosy huis op wielen. Van chaos in onszelf naar innerlijke rust: nee, dat laatste is gelogen. Al ruimde ik persoonlijk wel wat op in mijn hoofd, door een brief te schrijven aan elk van mijn ouders en broers. Vijf in totaal, die ik live voorlas. Kwestie van wat te oefenen om buiten die comfortzone te gaan.

LEES OOK > Barbara wil haar kinderen kansen geven door met hen te reizen

Verdriet en geluk

De dag van ons vertrek is bezaaid met chaos. Maar ook met liefde: verzameld op onze oprit, om ons uit te zwaaien. De hemel huilt, ik druppel zachtjes mee. Om wat was, is en gaat komen. Tranen van verdriet en geluk. Meer dan ‘of of’, is het leven ‘en en’. Met die ingesteldheid rijden we ons avontuur tegemoet. Richting chaos én vrijheid. Richting verdriet én geluk. En richting stress én verbinding.

‘De dag van ons vertrek is bezaaid met chaos. Maar ook met liefde: verzameld op onze oprit, om ons uit te zwaaien.’

Spannend – ook letterlijk, als je weet hoe klein dat omgebouwde busje eigenlijk is #erisookeententmee. Spannend én heerlijk.

Meer lezen?

Lees hier deel 2, deel 3 en deel 4 van de campertrip met het gezin. Volg meer (camper)avonturen van Rien en haar gezin op deze verzamelpagina, via Instagram of haar blog.

Foto’s: Wouter Rawoens

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/04/2023

Tags: