Gezinsbond stelde naar aanleiding van de concertreeks Verre van weg een dossier sterrenkindjes samen. Dit dossier bundelt nuttige informatie voor ouders, maar ook vrienden, familieleden en broers en zussen van sterrenkindjes. De meeste artikels kunnen ook gelezen worden bij de dood van een ouder kind.

Voor ouders van sterrenkindjes

Als je kindje overlijdt vlak voor of na de geboorte: wat voel je, wat moet je doen, wat is normaal?

Het verlies en de rouw na een overleden baby is groot. Deze boeken en symbolen kunnen helpen bij het omgaan met het verlies van een kind. En wat met een nieuwe zwangerschap, een regenboogbaby? Hoe doe je dat?

Sterrenmama’s Mira, Kimberly en Sanne vertellen ook over hun ervaringen.

Broers en zussen van sterrenkindjes

Ouders die al kinderen hebben, hebben een dubbele taak: hun eigen verlies verwerken, en hun kinderen in dat proces begeleiden. Rouwen verschilt van leeftijd tot leeftijd, afhankelijk van het begripsniveau. Hoe je kan omgaan met rouw bij kinderen vind je bij deze artikels voor:

Deze (voorlees-)boeken kunnen ook helpen om je kind de woorden aan te reiken voor de gevoelens of om hem of haar te leren wat ‘dood’ precies is.

Dubbel verdriet voor sterrengrootouders

Het hart van oma’s en opa’s bloedt twee keer: een keer voor hun kleinkind, en een keer voor hun kind en schoonkind. Sterrenoma Hilde vertelt haar ervaringen. Vroedvrouw Carine is ook oma van een sterrenkindje, je leest hier haar verhaal.

Voor sterrengrootouders hebben we nog deze tips (inclusief boekentips!).

Voor vrienden en verdere familie

Het verlies treft jou indirect, en tegelijk heb je zorgen om de ouders en broers en zussen. Wat kan je doen voor sterrenouders? En wat zeg je? Of liever, wat niet?

Ontdek hier ons dossier sterrenkindjes.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 25/10/2019, laatste update op: 25/07/2023