Spelenderwijs ontdekken, knutselwerkje maken, detective spelen… We kozen drie creatieve kinderboeken die voor artistiek plezier kunnen zorgen.

3 creatieve kinderboeken voor denkertjes en doenersHouten knutsels

Hout is prima knutselmateriaal, ook voor jonge kinderen. Samen met een (groot)ouder een eerste houten knutsel maken is nog leuker. In dit boek staan 150 ideeën en nuttige info over bosregels, gereedschap en veiligheidstips.

Hout verzamelen kan op allerlei plaatsen, zoals in het bos, een houtatelier, maar ook gewoon thuis. Denk daarbij aan wasknijpers, ijsstokjes, spatels,…

Alle handelingen worden prima stap voor stap uitgelegd en verduidelijkt door de vele, kleurrijke foto’s. De gemaakte kunstwerken zijn niet alleen om naar te kijken (bosdieren­galerie), maar ook om mee te spelen (schorsschip, raceauto), muziek te maken (gitaar, windgong), en nog veel meer.

Knutselen met hout, Sabine Lohf, De Vier Windstreken (8+)

LEES OOK > De allereerste boekjes voor je baby

De insectenwereld3 creatieve kinderboeken voor denkertjes en doeners

Een spin, een slak, een worm,… insecten lijken op het eerste gezicht misschien wel een beetje eng. Als je meer over die kleine beestjes weet, denk je daar vast anders over. In dit doe­boek staan naast weetjes over de kleinste kruipers en vliegers, ook puzzels, raadseltjes, kleurplaten en tekenopdrachten.

Roots Doe-boek Insecten en ander klein spul, Fontaine uitgevers (8+)

3 creatieve kinderboeken voor denkertjes en doenersVoor jonge speurneuzen

Samen met zijn ouders en zus Hannah verblijft Mick voor een weekendje in de Ardennen. Ze logeren in een oud hotel, en Mick merkt onmiddellijk dat er daar iets niet pluis is. ’s Nachts hoort hij rare geluiden en er verdwijnen allerlei spullen. Mick vindt dat sommige hotelgasten zich best verdacht gedragen.

Als op een ochtend de hoteleigenaar nergens te bekennen is, trekt Mick op onderzoek uit. Hij is vastberaden om dit raadsel op te lossen. Door de perfecte combinatie tussen tekst­ en beeld zit de spanning in dit verhaal vanaf het begin goed.

De illustraties lopen over dubbele pagina’s en zijn met veel oog voor detail uitgewerkt. Er is veel op te zien, zeker voor wie goed oplet. De tekst stuurt de nieuwsgierige lezer altijd terug naar de tekeningen. Dat maakt dit tot een echt speurboek, en een uitdaging voor jonge speurneuzen.

Wat Mick zag – een speurboek, Lars Deltrap, Querido (7+)

LEES OOK > Boekenpret: 8 boekjes voor peuters en kleuters

Lid van de Gezinsbond? Neem dan zeker een kijkje op Standaard Boekhandel. Hier kan je online én met spaarkorting bovenstaande boekjes bestellen.

Dit artikel verscheen in augustus 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 03/03/2021, laatste update op: 03/08/2022

Tags: ,