Jongeren willen graag hun vleugels uitspreiden en de wereld zien. Bijgevolg komt onvermijdelijk de vraag: mag ik alleen of met vrienden op reis vertrekken? Als ouder kan je dat niet tegenhouden, maar wél goed voorbereiden. Wat moet allemaal geregeld worden als je kind op reis vertrekt?

1) Geef je kind deze checklist en laat hem of haar zoveel mogelijk zelf regelen

Zelfredzaamheid boven! En ze moeten het toch eens leren…

2) Reisverzekering

Check op de website van je mutualiteit wat inbegrepen is bij het lidmaatschap. Meestal biedt het ziekenfonds gratis reisbijstand aan in Europese landen. Daarvoor kan je op de site van de mutualiteit een kaart downloaden en afprinten waar je een klevertje (van je kind) op plakt. Wie naar het ziekenhuis moet in buitenland, belt zo snel mogelijk naar het nummer op de kaart. De kaart is voor buitenlandse ziekenhuizen ook een bewijs dat er een verzekering is.

Vertrekt je kind op een lange reis buiten Europa? Dan loont het meestal om ook privé een reisbijstandsverzekering af te sluiten, waarbij het mogelijk is terug te reizen als er iets gebeurt in de familie. Let wel op de voorwaarden: in sommige gevallen kan je enkel terug naar ons land reizen, bij andere verzekeringen kan heen en weer gereisd worden. Voor kinderen die een rondreis of wereldreis plannen is dit wel de moeite te onderzoeken.

Let wel: dokterskosten in het buitenland zijn niet altijd vergelijkbaar bij ons. Het loont om er een extra potje voor opzij te hebben staan of voldoende limiet te voorzien op een kredietkaart.

3) Reisgegevens en –route

Maakt je kind een reis met het vliegtuig, vraag dan naar het vluchtnummer en de vluchtmaatschappij. Zo kan je online in het oog houden of het vliegtuig op tijd geland/vertrokken is. Ook een (al gekende) reisroute en timing kunnen handig zijn. Zo weet je ongeveer waar je kind uithangt, gesteld dat er geen wifi of mobiel internet is.

Bekijk op de site van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor het land van bestemming.

4) Reisdocumenten

Volstaat een identiteitskaart of heeft het kind een internationaal reispaspoort nodig? Dit vraag je best enkele weken op voorhand aan! Voor sommige landen is een visum vereist.

Kijk na welke reisdocumenten vereist zijn op deze site.

Let op! Is het kind minderjarig, dan heeft het ouderlijke toestemming nodig om te reizen. Je kan daarvoor een fomulier invullen of een briefje schrijven, handtekenen en die handtekening voor echt laten verklaren op het gemeentehuis.

5) Online registratie

Zeker als je kind buiten Europa trekt, is het nuttig om de reis te registreren via Travellersonline. Dat zorgt ervoor dat Buitenlandse Zaken weet hoeveel Belgen zich in welk gebied bevinden. Bij een natuurramp of ongeval is het dan ook gemakkelijker om hen op te sporen.

6) EHBO-kit

Je kan er een meegeven van vorige reizen of een nieuwe voorzien. Pijnstillers, ontsmettingsmiddel, pleisters, iets tegen buikloop en keelpijn zijn zo de klassiekers. Voorzie ook anticonceptiemiddelen en condooms, die zijn in het buitenland niet altijd van dezelfde kwaliteit.

Let er bij een gekochte kit ook op dat ze is afgestemd op de regio waar het kind heentrekt. Vooral qua bescherming tegen insecten is dit belangrijk: voor de tropen zijn veel sterkere producten nodig dan in Europa.

Geen idee wat je moet voorzien? Vraag raad aan je apotheker.

Voor wie specifieke medicatie neemt, raadpleegt best de website www.bcfi.be. In het buitenland is niet alle medicatie samengesteld zoals bij ons en niet alle onderdelen zijn toegelaten. Ga langs bij de huisarts om van belangrijke medicatie de werkzame bestanddelen en de samenstelling te laten noteren.

7) Vaccinaties

Voor landen buiten het Westen zijn vaccinaties gewenst. Kijk na op de site van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde of Vacciweb wat vereist is of aangeraden wordt voor het land/de landen die zullen worden bezocht. Begin hier ruim op tijd mee: vaccinaties hebben toch twee weken nodig voor ze volledig werkzaam zijn, en sommige hebben een herhaling nodig binnen de maand!

8) Zakgeld

Da’s gewoon altijd handig!

Meer volgen kan via Facebook.

Wist je dat je voor € 40,00 lid kan worden van de Gezinsbond en bij ons daarvoor niet alleen vele voordelen ontvangen maar ook advies kan inwinnen? Klik hier

Gepubliceerd op: 23/12/2016, laatste update op: 08/03/2019

Tags: ,