Als we zo verder leven, dan volstaat de Aarde binnenkort niet meer om iedereen te voorzien in voeding. Door duurzame keuzes te maken kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen. In de reeks ‘Meer dan mijn kassaticket’ willen Rikolto (voorheen Vredeseilanden), de Gezinsbond en een pak andere organisaties supermarkten aanporren de duurzame keuzes gemakkelijker te maken.

Seizoensgroenten kopen, biologische producten kiezen en de plastic verpakkingen beperken … goed bezig, denk je dan. Maar wat blijkt? Je biologische aardappelen zijn helemaal geen lokale producten. Ze zijn afkomstig uit Egypte, terwijl dat in de supermarkt niet duidelijk stond aangegeven.

Vlot winkelen

Kan de supermarkt er niet voor zorgen dat we vlot kunnen kiezen voor lokale groenten en fruit? Ook Nele van Maison Slash zou graag wat meer sturing van de supermarkt willen en blogt erover op ‘Meer dan mijn kassaticket’:

Een tijdje dacht ik dat dit, mits een kleine effort, wel snel gefikst zou zijn: zo weinig mogelijk plastic verpakkingen meenemen, selecteren op lokale en seizoensproducten en zo veel mogelijk BIO kopen. Dat laatste leek mij een quick win: labels zoeken, kar in, betalen en klaar.

Zo gezegd zo gedaan. Mijn aardbeien belandden in een papieren broodzak, ik keek nog efkes over die komkommers en nam zonder nadenken een zak BIO-aardappelen mee. Score! Of dat dacht ik toch …
Want wat bleek toen ik de volgende dag thuis aan het patatten schillen ging? Die over(h)eerlijke, goed gesoigneerde BIO-piepers bleken begot uit Egypte te komen!! E-gyp-te! I kid you not!

U wist dat ongetwijfeld maar ik wist echt niet waar ik het had. Want de boer in mijn straat verkoopt ook patatjes, moet u weten. Alleen stop ik daar niet wekelijks, dat bespaart me namelijk weer een beurt uit –en inladen van mijn kroost. Exact de reden waarom ik wél naar jullie kom: comfort.

Maar dat gemak van mij komt de natuur en onze lokale producenten blijkbaar duur te staan. Enfin, what’s in a name, want ik vermoed dat het alsnog goedkoper is om Egyptische knollen in te voeren dan ze gewoon achter de hoek in te slaan? Of is er een andere reden voor? Ik begrijp er alvast niets meer van.

Kiezen voor lokale producten

Daarom vragen wij: Beste supermarkt, zorgen jullie ervoor dat we snel jullie lokale producten kunnen terug vinden? Zet streek producten in de kijker, want die gaan nog veel beter smaken dan aardappelen uit Egypte. En zo kunnen wij weer makkelijker kiezen voor de duurzame optie.

Vinden je kinderen het idee van duurzame voeding nog een beetje vreemd? Onze tips kunnen je zeker helpen hen te overtuigen.

Wil jij ook dat duurzaam de gemakkelijkste keuze wordt? Teken dan mee de petitie en toon aan de supermarkt dat je meer bent dan je kassaticket.

De [Beste supermarkt]-reeks is een samenwerking van Maison Slash met Rikolto (Vredeseilanden), en verschillende andere partners zoals Gezinsbond, Fairtrade België, KVLV, Femma en Test Aankoop. Samen bundelen we onze stemmen richting supermarkten en retailers. In de loop van 2018 zullen daartoe nog verschillende ‘brieven aan supermarkten’ met belangrijke vragen worden gelanceerd.
Gepubliceerd op: 16/07/2018, laatste update op: 28/01/2019

Tags: ,