Internet en smartphone maken ons leven gemakkelijk op veel vlakken, maar tegelijk is het ook een bron van stress. Eén op drie Belgen heeft wel eens last van digitale stress, zo blijkt uit een onderzoek van de Gezinsbond en OKRA. Ook leuk: jij kan zelf ook testen of je ‘digistress’ ervaart.

Opvallend: ook wie niét online actief is, heeft digitale stress. De stress vloeit dan voort uit niet mee kunnen met de technologie. Ook voelen mensen zich gedwongen om het internet te gebruiken terwijl ze dat eigenlijk liever niet willen.

Eerder onderzoek wees al uit dat niet iedereen mee is met de digitale samenleving. Ze voelen zich hulpeloos online: ze weten niet wat ze moeten doen en raken niet wijs uit de websites van overheden. Bij 55-plussers en lager geschoolden komt dit vaker voor.

LEES OOK: Wat zijn sociale media?

Mails mails mails

Bij wie wél online actief is, is het vooral constant mailverkeer dat stresseert (25 procent). De helft van de Belgen wil dan ook een verbod op mails lezen en beantwoorden buiten de kantooruren.

Een derde vindt ook dat ze te veel bezig zijn met sociale media, bij jongeren is dat zelfs de helft. Deze online verslaving leidt er toe dat één op twee zegt dat mails en sociale media bekijken elke dag het eerste en het laatste is wat ze doen.

Digitaal gestresseerd of relaxed?

En jij, ben jij digitaal gestresseerd of net digitaal relaxed? Heb je het gevoel dat je ‘moet’ bezig zijn met je smartphone en vind je dat vervelend? Of vind je dat net supertof?

Test het zelf op www.digistresstest.be!

Wist je dat?

Je kan kiezen of je je factuur digitaal of op papier krijgt. Mijn rekening, mijn keuze ijvert ervoor om die keuze voor iedereen te behouden, zodat niemand noodgedwongen moet werken via een medium dat hij of zij niet verkiest. Meer informatie op de site.

Niet goed thuis in het digitale landschap maar je wil wel leren je weg vinden? Veilig Online is er voor jong en oud. Je vindt er uitleg, video’s en tips om aan de slag te gaan. Er worden ook vormingen Veilig Online georganiseerd. Klik hier om te achterhalen of er één in je buurt plaatsvindt.

Gepubliceerd op: 24/11/2017, laatste update op: 05/12/2017

Tags: ,