Deze week besliste de Wereldvoetbalbond FIFA dat er op het WK voetbal in Qatar een verbod komt op het dragen van de OneLove-armband, die symbool staat voor diversiteit en inclusie. Bovendien moeten ook de truitjes van onze Rode Duivels worden aangepast omdat het woord ‘Love’ op de kraag geborduurd staat. Het is een controversiële beslissing die bij velen de wenkbrauwen doet fronsen. Ook de Gezinsbond, betreurt dit besluit en concludeert dat er anno 2022 nog heel wat werk voor de boeg is om als samenleving diversiteit en inclusie te omarmen. Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond schreef er deze tekst over. 

Verbinding

Het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar brengt elke dag een ongemakkelijke waarheid in onze huiskamers: het respect voor diversiteit is soms heel ver te zoeken. Maar met kritiek van aan de zijlijn komen we geen meter vooruit. Wel door onze ogen – en geest – te openen voor verschillen tussen mensen in onze directe omgeving.

Onze wereld is de afgelopen decennia kleiner geworden: online kunnen we allerlei mensen zien en horen. Door internet en sociale media komen we met heel wat diversiteit in contact. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het biedt ook kansen. Thema’s die vroeger moeilijk bespreekbaar waren, krijgen nu de ruimte om gehoord te worden. Wat vroeger nog een ver-van-mijn-bed-show was, is nu aanwezig in ieders leven, van ver of dichtbij.

Want ja, we zijn allemaal verschillend. Of het nu gaat om zichtbare kenmerken zoals leeftijd, etniciteit of fysiek geslacht, of om minder zichtbare kenmerken zoals gezondheid, seksuele oriëntatie of opleiding. Iedereen is uniek en is het waard om gezien en gerespecteerd te worden.

Omgaan met diversiteit

Daarom is het essentieel om kinderen in hun opvoeding kennis te laten maken met die brede waaier aan diversiteit. En ze daarbij respectvol te leren omgaan met verschillen: in de klas, in de jeugdbeweging, in de wereld. We kunnen daar niet vroeg genoeg mee beginnen, want kinderen leren vanaf erg jonge leeftijd al heel veel op basis van rolmodellen, verhalen, beelden en interacties om hen heen.

Begripvol omgaan met diversiteit is een gezamenlijk leerproces: niet alleen voor kinderen, maar ook voor ons als volwassenen. Ook voor thema’s en ervaringen waar we zelf minder over weten, kunnen we ons openstellen.

Bij de Gezinsbond verbinden we generaties. We proberen moeilijkere onderwerpen bespreekbaar te maken, want inclusie is een verhaal van lange adem en van verschillende snelheden. Wanneer wij vanuit een warme en accepterende thuisbasis de juiste boodschappen doorgeven, zorgen we er mee voor dat onze (klein)kinderen veerkrachtig opgroeien en met een open blik en respect de diversiteit in de wereld mogen ervaren.

Jeroen Sleurs
Algemeen directeur

Het is belangrijk om altijd te kunnen zijn wie je bent, niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving en onze maatschappij. Daarom brengt De Gezinsbond in december in het ledenmagazine De Bond een themanummer rond LGBTQI+. Met enkele pakkende getuigenissen geven we een inkijk in een wereld die misschien niet de jouwe is. 

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 22/11/2022

Tags: ,