Op 8 mei 2021 is het World Fair Trade Day en ook Oxfam viert mee. Veel gemeenten hebben een Oxfam-Wereldwinkel. Wellicht ken je ze van de leuke geschenken in de etalage en de (h)eerlijke producten in de rekken. Misschien kreeg je ook al uitleg van een van de gepassioneerde vrijwilligers, over fair trade en de steun aan producenten en hun gezinnen wereldwijd.
Het begon op 5 april 1971. Toen werd in Antwerpen de eerste wereldwinkel van ons land geopend. Studenten wilden structuren veranderen en actie ondernemen. Ideeën, woorden én daden.
De eerste wereldwinkels baseerden zich op een nieuwe, niet-caritatieve vorm van ‘ontwikkelingshulp’. ‘Trade, not aid’ was het motto.
Een faire reis
We zijn vijftig jaar verder, een gouden jubileum. De werking van de wereldwinkels verlegde in die halve eeuw af en toe de focus.
In de jaren 1970 en 80 werd volop gemarcheerd en geprotesteerd. Zo hadden de wereldwinkels ook een voortrekkersrol in de Vredesbeweging die in 1983 zo’n 400.000 mensen op de been bracht tegen de plaatsing van kernraketten in Florennes.
Tegelijk vonden de eerste producten uit eerlijke handel hun weg naar de Vlaamse wereldwinkel: koffie uit Tanzania en rietsuiker uit Cuba. Ze waren het bewijs dat ‘andere handel’ mogelijk was. Handel met respect voor de boeren en hun gemeenschappen, voor mens en milieu. Die eerlijke handel kreeg een prominente plaats in de wereldwinkels.
Anno 2021 zijn er maar liefst 206 producten uit eerlijke handel te koop. Koffie, rijst, thee en chocolade uit Congo, Thailand, Sri Lanka en Ivoorkust. Pasta, kerstomaatjes en pesto uit Sicilië, geteeld op gronden bevrijd uit de handen van de maffia. Wijn uit Chili en bier ‘van hier’: fair, gebrouwen en gebotteld bij Brasserie des Légendes in het pittoreske Ath.
Oxfam en Gezinsbond, dat klikt
Heel wat boeren en producenten in het Zuiden kunnen met hun inkomen niet eens de essentiële kosten van een gezin betalen: voeding, huur, onderwijs, basisgezondheidszorg.
Armoede is niet alleen een ramp voor de betrokken gezinnen, ze heeft ook tot gevolg dat boeren noodgedwongen milieuonvriendelijke landbouwtechnieken toepassen, zoals ontbossing van het tropische woud.
Armoede leidt ook tot kinderarbeid. Ouders kunnen de school niet betalen en hen alleen thuislaten is geen optie. Dus gaan de kinderen mee.
Oxfam staat al vijftig jaar op de barricade voor eerlijke handel en voor de basisrechten van boeren en hun gezinnen. En daar schaart de Gezinsbond zich voluit achter.
LEES OOK > Wat doen met oud speelgoed? (Niet weggooien!)
Investeren in een duurzame toekomst
Oxfam werkt samen met coöperaties van kleinschalige boeren. De fairtradepremie die de coöperatie ontvangt besteden ze aan zaken die de hele gemeenschap ten goede komen: aankoop van transportmateriaal, omschakeling naar biologische landbouw, inzet op vrouwenemancipatie, onderwijs en infrastructuur.
Wijn, lekkernijen, (h)eerlijke biokoffie, of attenties … Je vindt ze allemaal bij Oxfam-Wereldwinkels. Koop waardebonnen met 3% spaarkorting in de Gezinsbond-webshop en gebruik ze bij je aankopen via oxfamfairtrade.be. De korting wordt onmiddellijk na aankoop van de vouchers op de lidkaart
geplaatst.
Meer info
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 03/05/2021Tags: voeding