Ik ben 5 jaar geleden gescheiden, en mijn ex-man betaalt mij een maandelijkse onderhoudsbijdrage voor onze dochter. Ik heb die altijd in mijn belastingaangifte vermeld en er belastingen op betaald. Ik hoor dat dat niet correct is, klopt dat? Hoe moet de aangifte dan wel gebeuren?
Onderhoudsbijdrage niet ingeven
Je moet dat bedrag inderdaad niet op jouw aangifte invullen. De onderhoudsbijdrage – ook onderhoudsuitkering, alimentatie of onderhoudsgeld genoemd – die je ontvangt voor je dochter vormt een belastbaar inkomen voor haar, niet voor jou.
LEES OOK > Wat als mijn ex-partner het onderhoudsgeld niet betaalt?
Ook een storting op een gemeenschappelijke kinderrekening of een tegemoetkoming in de buitengewone of uitzonderlijke kinderkosten door je ex-man is trouwens een belastbaar inkomen voor je dochter.
Of de vader bepaalde bedragen fiscaal al dan niet in mindering brengt, speelt daarbij in theorie geen rol.
Opgelet: aangifte vanaf 16 jaar
De praktijk is minder vanzelfsprekend. Vanaf het jaar waarin je dochter zestien jaar wordt, moet je de ontvangen onderhoudsbijdrage aangeven via haar belastingaangifte.
Je moet daartoe zelf het initiatief nemen. De fiscus zal je er niet automatisch van op de hoogte brengen.
Je kan de aangifte regelen via het digitale dossier Tax-on-web/MyMinfin, of een papieren aangifteformulier op naam van je dochter vragen. Als er nog geen digitaal belastingdossier klaarstaat, kan je dat melden aan de fiscus.
LEES OOK > Gevolgen van vakantiejob voor kindergeld en belastingen
In de meeste situaties zal je geen financiële gevolgen ondervinden van die aangifte. Je dochter zal geen belastingen moeten betalen en ook fiscaal ten laste blijven.
Bij heel veel inkomsten (bijvoorbeeld hoge alimentatie en/of veel inkomsten uit een studentenjob) laat je best vooraf de eventuele gevolgen berekenen.
Onderhoudsbijdrage toch al ingevuld?
Heb je je aanslagbiljet minder dan zes maanden geleden ontvangen en de bijdrage op jouw aangifte genoteerd? Dan kan dat nog rechtgezet worden met een bezwaar.
Voor de jaren voordien wordt dat meestal niet meer aanvaard.
Dit artikel verscheen in september 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 31/08/2021, laatste update op: 07/09/2021Tags: belastingen, onderhoudsbijdrage