Zonnecrème smeren is één ding, maar smeren we wel overal? Het blijkt dat bepaalde lichaamsdelen vaker vergeten worden bij het insmeren dan andere, en in sommige gevallen verhoogt de kans op huidkanker daardoor sterk.

Wij Belgen zijn al geen kampioen ‘zonnecrème smeren’ (6 procent doet het consequent) maar de rest van de wereld doet niet veel beter. Net als bij ons worden deze lichaamsdelen vergeten bij het insmeren:

  • Oren

En zeker de bovenkant.

  • Neus

Bizar, zou je denken want je smeert toch het gezicht in? Maar je veegt vaak aan je neus, waardoor de bescherming sneller verzwakt. Bovendien steekt de neus uit waardoor extra bescherming nodig is!

  • Voeten

De bovenkant van de voeten wordt gauw vergeten en lijkt ook niet zo belangrijk: ze bevinden zich toch in het water of in zand? Water beschermt niet tegen UV-straling (en dus verbranding). Een waterproof zonnecrème kan wel extra bescherming bieden.

LEES OOK > Tips om je baby te beschermen tegen de zon

  • Nek

Zeker bij mannen met kort haar, maar ook bij vrouwen die hun haar opsteken is het vaak prijs: een verbrande nek.

  • Hoofd/haarlijn

Zonnecrème in het haar is niet zo fijn, maar het is wel belangrijk om de randjes te beschermen. Dus: ga ervoor, smeer over die haargrens (en ook onder een pony of frou-frou). Mannen met gemillimeterd haar smeren best over de hele oppervlakte of zetten een pet op.

  • Vlak boven en onder de rand van zwemkledij

De reden is dezelfde als bij de haarlijn: de randjes worden vergeten waardoor ze vaak verbranden. Zeker als je languit gaat liggen! Enne, vergeet ook de randen aan de oksels niet!

  • Lippen

Bescherm ze met een goede lippenbalsem, zoals je gebruikt voor het skiën. Vooral de onderlip én de lippen van mannen blijken gevoelig.

LEES OOK > Veilig zonnecrème smeren: hier moet je op letten

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/06/2017, laatste update op: 08/02/2022

Tags: , , , ,