Zo veel mogelijk gezinnen van een vakantie kunnen genieten. Dat is de ambitie van Reigersnest en De Bosberg, de twee vakantiecentra van de Gezinsbond. Maar hoe slaag je er als directeur van zo'n centrum in om een goede balans te vinden tussen je commerciële en je sociale opdracht? We vroegen het aan Bart van Kerckhoven, directeur van Reigersnest.

Een leuke vakantieplek, voor veel mensen is dat zalig niksen op een zuiders strand en je laten dienen in een comfortabel hotel. Maar niet elk gezin kan zich zo’n droomvakantie veroorloven. Bovendien ervaren steeds meer mensen op die momenten de druk te moeten consumeren of zich te veel te moeten schikken naar de omstandigheden.

“Wie de commerciële druk van sommige hotels beu is, gaat op zoek naar andere formules”, stelt Bart Van Kerckhoven vast. “Bij ons hoef je bijvoorbeeld niet bezorgd te zijn over wat een ander van je denkt. Zonder schroom kunnen doen waar je zin in hebt, zo beleef je toch een heerlijke vakantie? Dat vrije gevoel, daar komen mensen voor terug.”

Mensen voelen zich thuis

Kun je daar een concreet voorbeeld van geven?

“Ik herinner mij een tijd geleden een van onze gasten die onbekommerd zijn middagdutje in de bar deed. De man had zijn schoenen uitgedaan en lag, op zijn sokken in een fauteuil, licht snurkend van z’n slaapje te genieten. Net zoals thuis dus. Is dat niet fantastisch?

Maar evengoed gaat het erover dat je in de bar kunt zitten zonder dat er voortdurend een kelner langskomt die vraagt of je nog iets wil bestellen. Of nog: ouders kunnen hier met een gerust hart hun kroost alleen in de binnenspeeltuin achterlaten.”

Is dat thuisgevoel voor jou dé commerciële meerwaarde van Reigersnest?

“Wij willen met ons product – en bij ons is dat een gezins- en kindvriendelijke vakantie voor iedereen – zo veel mogelijk mensen bereiken. Het gaat er ons dus niet om puur winst te maken. Als wij investeringen doen, zoals recent nog met de grondige renovatie, hebben wij telkens voor ogen dat wij de vakantiebeleving van al onze gasten verhogen.”

Toegankelijk voor iedereen

‘Infrastructuur die ontmoeting tussen mensen aanmoedigt’, zo omschrijf je het ergens.

“Ja, vandaar ook onze inspanningen om voor elke gast, welke achtergrond hij of zij ook heeft, eventuele drempels weg te nemen. Reigersnest wil een vakantieplek zijn waar je een doorsnede van de samenleving ontmoet. Zowel mensen die geen drempels ervaren als gezinnen met minder mogelijkheden genieten hier van precies dezelfde voordelen.

En als je spreekt over ’toegankelijkheid’ moet dat meer zijn dan alleen maar makkelijk met een rolstoel naar binnen kunnen. Door samen te werken met het Steunpunt Vakantieparticipatie kunnen wij ook mensen die het financieel moeilijker hebben, welkom heten in ons centrum. En dat is evengoed een drempel die je wegwerkt.”

Wil je de voordelen weten van een gezinsvakantie in het Reigersnest? Lees ze hier.

Iedereen verdient vakantie

Reigersnest is partner in het netwerk ‘Iedereen verdient Vakantie’. Mensen met een beperkt inkomen kunnen hun verblijf tegen een goedkoper tarief boeken via het Steunpunt Vakantieparticipatie. Meer weten over Vakantieparticipatie? Klik hier.

Dit interview is een ingekorte versie van een interview dat verscheen in De Bond van juli 2018. De Bond is het gratis ledenmagazine van de Gezinsbond. Ook lid worden en maandelijks dit tijdschrift ontvangen? Dat kan hier.
Volg ons ook op Facebook voor nog meer interessante artikels.
Gepubliceerd op: 18/07/2018

Tags: ,